Тим Волц прихватио потпредсједничку номинацију, на конвенцији говорили Клинтон и Опра

Танјуг
Тим Волц прихватио потпредсједничку номинацију, на конвенцији говорили Клинтон и Опра

ЧИКАГО- Гувернер Минесоте Тим Волц прихватио је трећег дана Демократске националне конвенције и званично номинацију своје странке за потпредсједника на предсједничким изборима у новембру.

Он је у свом обраћању захвалио присутнима у Јунајтед центру у Чикагу.

-Сви смо вечерас овдје из једног лијепог, једноставног разлога: волимо ову земљу - рекао је Волц, преноси АП.

Волц је говорио о свом одрастању у Небраски и тренирању фудбала у Минесоти и поручио публици: "Хвала вам што сте донијели радост овој борби".

Он је причао и о приватним стварима, о томе како су он и његова супруга Гвен користили метод вантјелесне оплодње и тако добили своју ћерку Хоуп. Већи дио говора, његов 17-годишњи син Гас је плакао, пише Глас Америке.

Користећи спортску терминологију, позвао је демократе, обраћајући им се као свом тиму: "Хајде да завршимо ово. Четврта је четвртина. Губимо тијесно, али имамо лопту и у нападу смо".

Његов говор услиједио је након говора бившег предсједника САД Била Клинтона, који је, између осталог, говорио и о републиканском предсједничком кандидату Доналду Трампу и описао га као "себичног" истовремено похваливши највјероватнију демократску предсједничку кандидаткињу, Камалу Харис, јер брине о потребама Американаца.

-Чини ми се да имамо прилично јасан избор - Камала Харис - рекао је Клинтон.

На почетку свог говора, Клинтон је одао признање предсједнику САД Џоу Бајдену, подсјећајући да је дошао на положај у веома тешком периоду, помогао земљи да изађе из пандемије и Американцима да се врате на посао.

Како је пренио АП, Клинтон, који има 78 година, исто као и Трамп, у говору је застајао, његови покрети су били успорени и два пута је погрешно изговорио  име Камале Харис. Лијева рука му је често подрхтавала у тренуцима када се није придржавао за говорницу.

Учесницима конвенције обратила се и водитељка Опра Винфри, која је својом подршком 2008. донијела много гласова Бараку Обами.

Сада је посебно апеловала на неопредјељене и независне гласаче да подрже Камалу Харис, наводећи да су "вриједности и интегритет важнији од свега".

-Суштина ових избора је слобода. Постоје људи који желе да видите нашу земљу као нацију нас против њих. Људи који желе да вјерујете да су књиге опасне, а аутоматско оружје безбједно. Међутим, постоји једна ствар: када смо јединствени, немогуће нас је побиједити - рекла је Винфи.

На конвенцији су биле и породице шесторо америчких талаца које држи Хамас у Гази од 7. октобра. Учесницима су се обратили Џон Полин и Рејчел Голдберг-Полин, родитељи 23-годишњег Херша Голдберга-Полина, једног од талаца.

Полин је захвалио Бајдену и Харис на покушају да осигурају прекид ватре и договор о пуштању талаца.

Он је такође говорио о агонији цивила у Гази, казавши да "нема побједника у такмичењу у болу", и позвао на брзи договор који ће осигурати ослобађање талаца и зауставити сукобе у Гази.

Тема вечери била је "Борба за нашу слободу", а програм се фокусирао на приступ абортусу и на друга права која демократе желе да истакну у својој кампањи против Трампа.

Са друге стране, Трамп је демократску конвенцију окарактерисао као "шараду" и истакао да је он био честа тема говорника.

Данас је посљедњи дан Националне конвенције демократа.

Тема посљедњег вечери је "За нашу будућност" и вечерас би на конвенцији требало да говори највјероватнија демократска предсједничка кандидаткиња, Камала Харис.

Харис је прошлог петка представила свој први велики политички циљ када је најавила низ економских политика које би требало да смање трошкове живота Американаца из радне и средње класе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана