ТикТок пред апелационим судом оспорио тврдње САД о везама те платформе са Кином

Г.С.
ТикТок пред апелационим судом оспорио тврдње САД о везама те платформе са Кином

ВАШИНГТОН - Платформа ТикТок оспорила је пред америчким федералним судом тврдње Министарства правде САД да постоје везе те друштвене мреже са кинеском владом, позивајући суд да поништи закон који захтјева од власника ТикТок-а, кинеске компаније Бајт-денс, да прода америчку имовину платформе или ће се, у супротном, суочити са забраном.

ТикТок, који је поднио жалбу ради поништења тог закона, истакао је у четвртак да је америчко Министарство правде погрешно навело да та апликација представља пријетњу по националну безбједност САД јер може да дозволи кинеској влади да прикупља податке о Американцима, као и да прикривено манипулише садржајем на друштвеној мрежи, преноси Ројтерс. 

Према закону, који је потписао амерички предсједник Џозеф Бајден 24. априла, Бајт-денс има рок до 19. јануара да прода ТикТок или ће се, у супротном, суочили са забраном. 
       
Бијела кућа је саопштила да жели да ТикТок више не буде у власништву компаније са сједиштем у Кини из разлога националне безбједности САД, а да не жели да забрани ту палтформу.

Апелациони суд ће 16. септембра одржати усмене расправе о случају ТикТок.

Републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп изјавио је у јуну да никада неће подржати забрану ТикТок-а. 

Потпредсједница САД и предсједнички кандидат демократа Камала Харис придружила се ТикТок-у у јулу у оквиру изборне кампање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана