Тијела владе САД не смију да утичу на друштвене мреже да модерирају садржај објава

Танјуг
Тијела владе САД не смију да утичу на друштвене мреже да модерирају садржај објава

ВАШИНГТОН- Амерички савезни судија изрекао је забрану појединим владиним агенцијама и званичницима администрације предсjедника Џозефа Бајдена да се састају и комуницирају са представницима друштвених мрежа како би модерирали њихов садржај.

Како преноси Ројтерс, забрана је услиједила као одговор на тужбу републиканских државних тужилаца у Луизијани и Мисурију, који су тврдили да су званичници америчке владе ''отишли предалеко'' у настојањима да подстакну друштвене мреже да се ''позабаве'' објавама, за које је администрација сматрала да би могле допринијети оклијевању када је ријеч о вакцинацији током пандемије ковида 19 или поништити изборе.

У пресуди се наводи да владина тијела попут министарства здравља и ФБИ не могу разговарати са представницима друштвених мрежа ''ради охрабривања, притиска или подстицања на било који начин на уклањање, брисање, сузбијање или смањење садржаја заштићеним слободом говора'', према клаузули о слободи говора Првог амандмана на Устав САД.

Ројтерс наводи да оваква одлука суда означава ''побједу републиканаца'' који су тужили Бајденову администрацију, рекавши да користи здравствену кризу изазвану пандемијом ковид19 и претњу дезинформацијама као изговор да обузда ставове који противрјече влади.

Амерички званичници навели су да им је циљ сузбијање дезинформација о вакцинама против ковида-19 како би се спријечиле смрти обољелих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана