Тијела највјероватније никада неће бити пронађена

Танјуг
Тијела највјероватније никада неће бити пронађена

ВАШИНГТОН - Контраадмирал америчке обалске страже Џон Маугер, један од људи који су били задужени за мисију спасавања нестале подморнице "Титан", изјавио је данас да тијела петорице путника у подморници можда никада неће бити пронађена.

"То је невјероватно немилосрдно окружење тамо доле на морском дну и крхотине се подударају са посљедицама катастрофалне имплозије. Наставићемо да претражујемо, али немам одговор за могућности у будућности", рекао је Маугер.

Британски бизнисмен Хамиш Хардинг је живио у Дубаију у Уједињеним Арапским Емиратима. "Action Aviation", компанија за посредовање у авионима у којој је Хардинг био предсједник, навела је да је он био један од стручњака за мисију, који је платио одлазак на експедицију.

Хардинг је био милијардер авантуриста који је држао три Гинисова свјетска рекорда, укључујући најдуже трајање на пуној дубини океана на броду са посадом. У марту 2021. он и истраживач океана Виктор Весково заронили су на најнижу дубину Маријанског рова. У јуну 2022. отишао је у свемир на ракети New Shepard компаније "Blue Origin".

 У објави на Фејсбуку у суботу, Хардинг је рекао да је „поносан" што је дио мисије.

 „Због најгоре зиме у Њуфаундленду у посљедњих 40 година, ова мисија ће вјероватно бити прва и једина мисија на Титанику 2023. године", објавио је он. „Прозор за временске прилике се управо отворио и ми ћемо покушати да заронимо у недјељу", додао је.

Отац и син Шахзада и Сулеман Давуд били су чланови једне од најистакнутијих пакистанских породица. Њихова породица је у изјави рекла да су обојица били на броду.

Њихова фирма, "Davood Hercules Corp.", са сједиштем у Карачију, бави се пољопривредом, петрохемијом и телекомуникационом инфраструктуром.

Шахзада Давуд је такође био у одбору повјереника калифорнијског СЕТИ института који трага за ванземаљском интелигенцијом. Давудови су живјели у Великој Британији, наводи СЕТИ.

Он је такође био члан Глобалног саветодавног одбора у добротворној фондацији, који је основао британски краљ Чарлс III да би се бавио незапосленошćу младих. Дипломирао је на Универзитету Бакингем у Уједињеном Краљевству и Универзитету Филаделфија (сада Универзитет Томас Џеферсон) у САД.

Пол Анри Нарголе је био бивши официр француске морнарице који је сматран стручњаком за Титаник након вишеструких путовања до олупине током неколико деценија. Био је директор подводног истраживања за Е/М Гроуп и РМС Титаниц Инц., извршио је 37 роњења до олупине и надгледао је проналажење 5.000 артефаката.

Био је вођа експедиције на технолошки најнапреднијем зарону на Титаник 2010. године, који је користио сонар високе резолуције и 3Д оптичко снимање на Титаниковом прамцу и крми, као и на пољу крхотина.

Док је био у Француском институту за истраживање и експлоатацију мора, водио је прву експедицију за опоравак на Титанику 1987. године.

Експедицију Титана организовала је компанија Оушн Гејт Експедишн, што је било треćе такво путовање до олупина Титаника, који је ударио у санту леда и потонуо 1912. године, када је преживело само око 700 од отприлике 2.200 путника и чланова посаде.

Стоктон Раш је основао Оушн Гејт 2009. године како би обезбиједио подморнице са посадом за подводне истраживаче, наводи се на веб страници компаније. Раш је био пилот Титана. 

Приватна компанија са сједиштем у Вашингтону почела је да доводи туристе на Титаник 2021. године као дио својих напора да забиљежи споро пропадање олупине. 

У интервјуу за ЦБС њуз прошле године, Раш је бранио безбједност своје подморнице, али је рекао да ништа није без ризика. 

Он је постао најмлађи пилот на свијету са 19 година 1981. године, а на колеџу је управљао комерцијалним авионима, према биографији његове компаније. 

Придружио се компанији McDonnel Douglas Corp. 1984. као инжењер за тестирање летења. Током протеклих 20 година, надгледао је развој више успјешних подухвата у области интелектуалне својине.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана