Тешке борбе у Доњецкој области; Русија тврди да је пресрела два дрона у Московској области

ГС/Агенције
Тешке борбе у Доњецкој области; Русија тврди да је пресрела два дрона у Московској области

Рат у Украјини ушао је у 483. дан. Украјинска војска саопштава да се тешке борбе воде у Доњецкој области, али да напредују у области Запорожја. С друге стране, регионални начелник каже да су руске снаге пресреле два дрона у Московској области. Лондон најављује велику финансијску помоћ за обнову Украјине.

Руско министарство потврдило да су украјински дронови оборени у Московској области

Министарство одбране Русије саопштило је да је одбило украјински напад дроновима на Московску области.

Руско министарство навело је и да су сва три украјинска дрона оборена.

Сунак најавио велики пакет помоћи Украјини

Британски премијер Риши Сунак најавио је континуирану подршку и велики пакет помоћи за Украјину, укључујући и три милијарде долара додатних гаранција за кредите Светске банке.

На почетку дводневне конференције у Лондону посвећене обнови и опоравку Украјине, Сунак је најавио и пакет од 306 милиона долара билатералне помоћи, као и проширење британских инвестиција у Украјини, преноси Ројтерс.

"Уз наше савезнике, бићемо уз Украјину колико год је потребно, до победе у овом рату. Поносан сам што најављујемо вишегодишњу посвећеност подршци украјинској економији", рекао је британски премијер.

Русија тврди да је пресрела два дрона у Московској области

Регионални начелник Московске области Андреј Воробјов саопштио је да је руска војска оборила две беспилотне летелице које су се приближавале војним складиштима у тој области.

"Пронађени су остаци, нема штете или жртава", рекао је Воробјов, додајући да су дронови пали у близини села Калињинца.

УН позива на бржи извоз украјинских житарица

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес позвао је на убрзање транспорта житарица из црноморских лука у оквиру споразума о безбедном извозу, изјавио је портпарол УН Фархан Хак.

"Количина извезених житарица опала је са рекордних 4,2 милиона метричких тона у октобру 2022. године на 1,3 милиона метричких тона у мају ове године", рекао је Хак, пренео је Ројтерс.

Према његовим речима, генерални секретар Уједињених нација разочаран је успоравањем процедуре бродских инспекција и искључењем луке Јужни, једне од три украјинске црноморске луке обухваћене црноморским извозним договором.

"Генерални секретар апелује на све да убрзају операције и подстиче их да дају све од себе да се обезбеди наставак овог виталног споразума", навео је Хак. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана