Терориста из Брисела побјегао из затвора у Тунису 2011.

Танјуг
Терориста из Брисела побјегао из затвора у Тунису 2011.

БРИСЕЛ - Власти Туниса тражиле су прошле године изручење Тунишанина Абдесалема Ласуеда, који је, 16. октобра, у Бриселу у терористичком нападу убио двојицу Швеђана, јер је 2011. побјегао из затвора, али је белгијско правосуђе направило пропуст, пише француски лист "Фигаро".

Ласуед је 2011. побјегао из затвора у којем је служио 26-годишњу казну, саопштила је Канцеларија јавног тужиоца белгијске пријестонице.

Захтјев за екстрадицију који су белгијске власти примиле у августу 2022. није обрадио надлежни судија бриселског јавног тужилаштва, коме је прослијеђен двије недјеље касније, што је "монументална грешка" која је довела до оставке министра правде Винсента ван Квикенборна.

Тим де Волф, шеф Јавног тужилаштва у Бриселу, новинарима је рекао да је "озбиљан недостатак особља у Канцеларији јавног тужилаштва у Бриселу одиграо улогу у свему овоме", али да "то није оправдање".

Он је признао да је документ, након што је примљен, без сумње заборављен међу осталим судским предметима у фиоци.

"Нико од колега који су били укључени у овај предмет не сјећа се шта се конкретно догодило са овим списом прије годину дана. Нема трагова даље обраде", истакао је Де Волф, пренијела је Нова.

Ласуед је осуђен на више од 26 година затвора у Тунису 2005, али је оданде побјегао у јануару 2011. године.

Тужилаштво је навело да су тунишанске власти то "пријавиле 1. јануара 2022. путем Интерпола", али да се тада у документу спомињао само захтев за његово изручење "због бијега из затвора", што није прекршај према белгијском закону.

Министарка унутрашњих послова Анелис Верлинден објаснила је да због недостатка детаља у првом "црвеном обавјештењу" Интерпола случај није могао одмах да добије правни третман.

Према писању неколико белгијских листова, Ласуед је проглашен кривим за неколико покушаја убистава.

Напад чија су мета 16. октобра били шведски фудбалски навијачи поново је покренуо дебату о средствима белгијских снага безбједности и праћењу радикализованих појединаца, посебно од стране имиграционих служби. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана