Тензије у Турској: Људи краду по напуштеним радњама, Ердоган пријети "чврстом руком државе"

Агенције
Foto: Танјуг/АП

Број смртних случајева од земљотреса који је погодио Турску и Сирију прешао је 25.000, а могао би и даље да расте како спасилачки тимови претражују рушевине хиљада срушених зграда.

Више од 80.000 људи је повријеђено у два разорна земљотреса која су погодила регију у понедјељак.

Све више расте и тензија међу грађанима, како туга почиње да се смјењује са бијесом, а власти се соучавају и са повећаним бројем крађа.

Према најновијим сазнањима због сигурносних ризика привремено су обустављене спасилачке операције аустријских и њемачких војника, док је хрватски тим примио упозорење да су "тензије све веће".

Први снимци пљачки појавили су се још прије два дана на друштвеним мрежама, а на једном од њих може се видјети како људи ломе заштитне ограде и улазе у радњу са мобилним телефонима.

Иако не постоји званична потврда да су то баш аутентични снимци, Турци по друштвеним мрежама су очајни и бијесни на оне који користе ову тешку ситуацију.

Слична ситуација је и у ланцима прехрамбених производа, гдје људи износе пуне кесе хране, али није примијећено насиље на снимцима.

Има и оних људи који само снимају дешавања, уз коментаре да "искориштавају природну катастрофу", док починиоци бјеже од објектива камере, преноси Телеграф.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да ће влада дјеловати против људи који пљачкају и чине друге злочине у подручјима погођенима разорним земљотресима.

То значи, од сада па надаље, чврста рука државе стићи ће људе који буду пљачкали или отимали - поручио је турски предсједник додавши да је у петак било пљачке у регији Хатај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана