Тензије: Америка шаље појачање на Блиски исток

Срна
Тензије: Америка шаље појачање на Блиски исток

ВАШИНГТОН - САД ће распоредити додатне ратне бродове и борбене авионе на Блиском истоку да помогну у одбрани Израела од могућих напада Ирана и његових савезника, саопштено је из Пентагона.

Из Пентагона су навели да су противракетне одбрамбене снаге стављене у стање повећане спремности за распоређивање, као и да је америчка посвећеност одбрани Израела "гвоздена".

Ирански лидер ајатолах Хамнеи обећао је "оштру казну" за Израел због убиства Ханијеа.

У саопштењу Пентагона се наводи да ће нова распоређивања "побољшати заштиту америчких снага, повећати подршку одбрани Израела и осигурати да су САД спремне да одговоре на различите непредвиђене ситуације".

Такође, како се наводи у саопштењу, распоређивање ће укључивати додатне крстарице и разараче способне за одбрану од балистичких пројектила, преноси Би-Би-Си.

Тензије у региону остају високе након убиства лидера Хамаса Исмаила Ханија у Ирану и кључног команданта либанске милитантне групе Хезболах.

Америчка војска је такође интензивирала распоређивање прије 13. априла, када је Иран покренуо напад на Израел дроновима и пројектилима.

Израел и његови савезници оборили су готово све дронове и пројектиле, а испаљено их је отприлике 300.

Лидер Хамаса убијен је у сриједу, 31. јула, у Техерану. Иран је за напад окривио Израел, који се није огласио тим поводом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана