Тенковске јединице ИДФ напредују, рације на југу Појаса Газе

ГС
Тенковске јединице ИДФ напредују, рације на југу Појаса Газе

Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 85. дан. Израел наставља офанзиву на Кан Јунис на југу Газе који је током ноћи био изложен жестокој тенковској ватри и бомбардовању. Има жртава.

Високи званичник Хамаса Осама Хамдан је рекао да тренутно нема говора о размјени заробљеника прије него што престану борбе у Гази. Уницеф упозорава да је број убијене палестинске дјеце без преседана. Амерички Стејт департмент је, други пут овог мјесеца, заобишао Конгрес како би одобрио хитну продају оружја Израелу.

Тенковске јединице ИДФ напредују у Кан Јунису, рације на југу Појаса Газе

Тенковске јединице Израелских одбрамбених снага (ИДФ) напредују у Кан Јунису, на југу Појаса Газе, о чему свjедоче данас објављени снимци ИДФ. 

У саопштењу ИДФ се наводи да су трупе 7. оклопне бригаде напредовале на југу Појаса Газе, где су у току и рације на локацијама Хамаса у Кан Јунису, укључујуćи штаб обавjештајног одjељења те милитантне групе у том граду, преноси Тајмс оф Израел. 

Хамасово обавештајно одjељење је било одговорно за све Хамасове обавештајне активности у области Кан Јуниса, наводи ИД, додајући да је у истом комплексу лоциран и командни центар који припада Палестинском исламском џихаду. 

Према тврдњама ИДФ, на тим локацијама су пронађени „веома вриједни“ обавјештајни материјали. 

У међувремену, трупе Бригаде Гивати извршиле су рацију на још неколико локација Хамаса у јужној Гази, ликвидирајући Хамасове оперативце снајперском ватром и тенковским гранатирањем, наводи се у саопштењу ИДФ и додаје да су трупе Гиватија усмеравале неколико ваздушних напада на Хамасове положаје у тој области. 

Нетанјаху: Рат ће трајати још много мjесеци

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да ће Израел наставити да се бори против Хамаса на свим фронтовима у рату који ће трајати још много мјесеци. 

„Трајаће ће (рат) све док се не постигне појбеда“, рекао је Нетанјаху, а преноси Ројтерс. 

Сукоби Израела и Хезболаха у пограничном подручју

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је извршено више напада са територије јужног Либана на положаје израелске војске на сјеверу земље, пише Си-Ен-Ен. 

ИДФ је навео и да је противваздушна одбрана Израела пресрела „сумњиву ваздушну мету“ која је била у ваздушном простору Израела.

Нови напади услиједили су након што је ИДФ саопштио да су ваздушне снаге погодиле „неколико положаја терористичког Хезболаха“. 

Хезболах је претходно навео да је у противнападу погодио три положаја израелске војске. 

Сирија: Израелске снаге напале Алеп из ваздуха

Израелске снаге су извршиле ваздушни напад на сиријски град Алеп, приликом чега је дошло до материјалне штете, саопштило је сиријско Министарство одбране.

„Израел је извршио ваздушну агресију из правца Средоземног мора, западно од Латакије, циљајући тачке јужно од града Алепа“, наводи сиријско министарство.

Потпарол израелске војске одбио је да коментарише наводе Сирије, преноси Ројтерс.

Претходно је сиријски радио „Шам ФМ“, повезан с владом Башара ал Асада, известио о нападу израелских вадушних снага на аеродром у Алепу, пише Тајмс оф Израел.

WАФА: Израелски напади са копна, мора и ваздуха широм Појаса Газе

Ваздушни, копнени и поморски напади израелске војске настављају се широм појаса Газе док сукоб Израела и Хамаса улази у 85. дан.

Неколико особа је рањено у израелском бомбардовању куће у кампу Нусеират у централном Појасу Газе, у јужном дијелу Појаса Газе Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) извеле су тешко артиљеријско гранатирање, док су израелски бродови испалили гранате на средишњи и јужни дио Појаса Газе.

ИДФ је испалио неколико тенковских граната на камп Џабалија на северу Појаса Газе, док су ратни авиони извели низ напада на јужни град Кан Јунис.

Министарство здравља у Гази саопштило је да је у израелским нападима на Појас Газе од 7. октобра, када је сукоб почео нападом Хамаса на Израел, убијено 21.507 Палестинаца, а да је рањено 55.915 људи.

Спасиоци у Рафи извукли живу бебу из рушевина

Спасиоци у Рафи су ноћас извукли живу бебу послије израелског ваздушног напада. Нађена је у рушевинама породичне куће гдје се породица склонила близу границе Газе и Египта.

Њена мајка и сестра су убијене у нападу неколико сати раније.

Настрадало је 20 људи а 55 је рањено, саопштило је Министарство здравља у Гази.

Настављају се израелски напади на јужни и централни део Појаса Газе

Израелске снаге наставиле су офанзиву на централни и јужни део Појаса Газе. Кан Јунис је током ноћи био изложен жестокој тенковској ватри и бомбардовању, а напади се настављају и јутрос.

Погођена је и стамбена зграда у Рафи, повређено је неколико особа, већина њих су деца.

Авиони су такође извршили серију ваздушних удара на камп Нусеират у централној Гази, наводе палестински медицински званичници и новинари.

Стејт департмент поново заобишао Конгрес и одобрио хитну продају оружја Израелу

Амерички Стејт департмент је, други пут овог мјесеца, заобишао Конгрес како би одобрио хитну продају оружја Израелу.

Амерички државни секретар Антони Блинкен обавестио је Конгрес да је донио другу хитну одлуку, која покрива продају опреме од 147,5 милиона долара Израелу, укључујући осигураче и пуњења потребна за оспособљавање граната од 155 мм које Израел већ има, саопштио је Стејт департмент.

"С обзиром на хитност одбрамбених потреба Израела, секретар је обавестио Конгрес да је искористио своја делегирана овлашћења да утврди постојање ванредне ситуације, због чега је потребно тренутно одобрење трансфера", наведено је у саопштењу, преноси АП.

Стејт департмент додаје да су САД посвећене безбједности Израела и наводи да је од виталног значаја за националне интересе САД да обезбеде да Израел буде у стању да се одбрани од пријетњи са којима се суочава.

Додаје се да САД непрекидно наглашавају израелској влади да Израел да мора да се придржава међународног хуманитарног права и да предузме све мјере да спријечи жртве међу цивилима током операција у Појасу Газе.

"Хамас се крије иза цивила и убацио се међу цивилно становништво, али то не умањује одговорност и стратешки императив Израела да прави разлику између цивила и Хамасових терориста док спроводи војне операције", наводи се у саопштењу.

Блинкен је 9. децембра донио сличну, хитну одлуку којом се заобилази Конгрес, када је одобрио продају Израелу тенковске муниције вриједне више од 106 милиона долара.

Оба потеза уследила су пошто је захтјев предсједника Џозефа Бајдена за пакет помоћи од скоро 106 милијарди долара за Украјину, Израел и друге потребе националне безбједности остао "заробљен" у америчком Конгресу, у дебати о америчкој имиграционој политици и безбедности граница.

Званичник Хамаса: Ниједан заробљеник неће бити пуштен без прекида ватре

Високи званичник Хамаса Осама Хамдан је рекао да тренутно нема говора о размјени заробљеника прије него што престану борбе у Гази.

Додао је да није било ријечи о могућем ослобађању заробљеника у замјену за једномјесечни прекид ватре, о чему су извјештавали израелски медији.

иХамдан је рекао да је Хамас обавијестио све посреднике да је њихов приоритет зауставити агресију на Газу заувек.

Јужноафричка Република покренула је поступак пред Међународним судом правде УН-а против Израела за, како је рекла, "геноцидна" дјела у Гази.

Најмање 21.507 људи је убијено у Гази од избијања рата са Израелом прије скоро 12 недјеља, према подацима министарства здравља те територије, преноси РТС.

Шеф Свјетске здравствене организације рекао је да је "веома забринут" због растуће претње заразних болести са којом се суочава народ Газе.

Катарски посредници рекли су Израелу да се Хамас "у принципу сложио" да настави преговоре о ослобађању талаца које Хамас држи у Гази у замјену за вишенедјељно примирје, наводи се у извјештају израелског листа Вала Њуз.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су лоцирале и уништиле скровиште вође Хамаса Јахје Синвара у сјеверној Гази, као и велики систем тунела испод њега.

Директор агенције УН за палестинске избјеглице оптужио је Израел да је пуцао на хуманитарни конвој у Гази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана