Тел Авив затражио од Вашингтона још 25 авиона

Срна
Тел Авив затражио од Вашингтона још 25 авиона

ТЕЛ АВИВ - Израелско Министарство одбране саопштило је да је званично затражило од САД да продају Израелу још 25 борбених авиона “Ф-35” које је произвела компанија “Локид Мартин”.

У саопштењу се наводи да ће од тих авиона бити формирана трећа ескадрила израелског ратног ваздухопловства.

“Министарство одбране покренуло је процес набавке треће ексадриле авиона жФ-35ж за Одбрамбене снаге Израела /ИДФ/. Након што су министар одбране Јоав Галант и генерални директор Министарства Ејал Замир одобрили споразум о набавци авиона, ођељење Министарства за јавне набавке послало је формалан захтјев Канцеларији за Заједнички програм жФ-35ж у САД, са циљем да се заврши одобрење и потпише споразум у сљедећих неколико мјесеци”, истиче се у саопштењу.

Према наводима Министарства, након спровођења споразума, који укључује подршку и одржавање, укупан број ових авиона у ИДФ биће 75.

У саопштењу се додаје да ће испорука почети 2027. године, те да ће годишње бити испоручена три авиона.

Министарство процјењује да је вриједност уговора око три милијарде долара, а све ће бити финансирано из америчких фондова за помоћ.

Израел је одлучио да купи авионе “Ф-35” 2010. године, а прва два су достављена израелском ваздухопловству у децембру 2016. године. Израел је до новембра 2022. године примио 36 од 50 наручених америчких авиона. Испорука осталих 14 требало би да буде завршена сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана