Тексас прогласио стање катастрофе због пожара који су измакли контроли

GS
Foto: amp.cnn.

ХЈУСТОН - Америчка држава Теxас прогласила је у уторак стање катастрофе због великих шумских пожара који су измакли контроли, док је хиљаде становника евакуисано из домова, јавља Анадолија.

Четири пожара у најсјевернијем дијелу државе, познатом као Тексас Фанандл, распламсала су се у понедјељак и већ су захватила 240.000 хектара земље, саопштили су локални званичници.

Саопштили су је брзо ширење шумских пожара подстакнуто ударима вјетра јачине између 64 и 96 километара на сат те сухим и неуобичајено топлим временским условима.

До сада је 5.000 становника евакуисано из својих домова, а очекује се још више налога за евакуацију јер се пожари настављају ширити.

Гувернер Тексаса Грег Абот прогласио је стање катастрофе за 60 округа у Фанандлеу.

"Прогласио сам стање катастрофе како бих осигурао да се критични ресурси за одговор на пожар брзо распореде у подручја у Тексас Фанандлеу која су погођена разорним шумским пожарима. Очекује се да ће се врући и сухи услови узроковани високим температурама и вјетровитим условима наставити у региону и наредних дана. Ови услови би могли повећати потенцијал шумских пожара да постану већи и опаснији", рекао је Абот.

Многи путеви и аутопутеви у региону затворени су због пожара и дима који стварају скоро нулту видљивост.

Ватрогасци се тренутно боре с укупно 13 шумских пожара у цијелој држави.

Упозорења од пожара су на снази за државе Тексас, Оклахома и Кансас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана