Тексас „кост у грлу“ Џозефа Бајдена

СРНА
Тексас „кост у грлу“ Џозефа Бајдена

БИЈЕЉИНА - Проблеми повезани са емиграцијом и бунтом јужних републиканским држава пријете правим торнадом у изборној години у САД - оцјењују политички аналитичари.

На изборе су стављени "големи улози", који ће одлучити не само о изгледу и судбини САД, већ у великој мјери и читавог свијета у коме је амерички утицај, иако дефинитивно у паду, још довољно велики да ојача или ублажи тектонске глобалне геополитичке поремећаје - наводи "Геополитика".

Све је почело америчким сукобом са два кључна глобална супарника – Кином и Русијом.

На све то надовезали су се унутарамерички проблеми - побуна Тексаса и још неких републиканских држава због уласка милиона миграната те одлука Тексашана да са Националном гардом преузму границу са Мексиком и ставе "жилет" жицу.

Демократе сада траже да Бајден донесе одлуку о федерализацији Националне гарде – односно стављању под контролу Бијеле куће и отварању границе – што би био сљедећи корак у ескалацији између Тексаса и званичног Вашингтона.

Али, на страни Тексаса су и друге републиканске државе – што је изазов за Џоа Бајдена који је испао потпуно немоћан.

На питање новинара о овој кризи, видљиво изнервиран, Бајден је навео да је учинио све што је у његовој моћи, а да му за више од тога требају нова овлаштења.

У међувремену, договор о имиграцији у Конгресу је на рубу распада.

Републиканци су негативно реаговали на Бајденов приједлог да се једноставно отворе границе и легализује долазак илегалних имиграната.

То довело до одгађања слања финансијске транше Украјини на неодређено вријеме, док званични Вашингтон очајнички покушава да заустави "центрифугалне" процесе унутар саме Америке.

Тексас је једна од најважнијих и најбогатијих савезних држава САД.

Та 30-милионска држава - једина која је прије прикључивања САД /1845. године/ - десет година била самостална под називом Република Тексас.

Сем миграната, Тексашани се буне и због наметања идеолошких вриједности неспојивих са оним традиционалним какве већински превладавају у Тексасу.

Тако јачају сепаратистичке тенденције.

Оне, заправо, никада нису сасвим замрле, јер је увијек био присутан одређени национални набој и приврженост Тексасу и његовим државним коријенима насталим након крвавих борби за његову независност од Мексика - наводи "Геополитика".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана