Тедрос: Откривање поријекла ковида 19 је морални императив

Срна
Тедрос: Откривање поријекла ковида 19 је морални императив

ЖЕНЕВА - Откривање поријекла ковида 19 је морални императив и све хипотезе морају бити истражене, изјавио је шеф Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус.

Он је у до сада најоштријем коментару о овој теми нагласио да ово тијело УН остаје посвећено циљу откривања поријекла вируса.

"Вол стрит џурнал" је извијестио да је једна америчка агенција процијенила да је пандемију вјероватно изазвало ненамјерно цурење из кинеске лабораторије, што је повећало притисак на СЗО да дође до одговора. Пекинг је демантовао ову процјену.

-Разумијевање поријекла ковида 19 и истраживање свих хипотеза остају имепратив - научни императив, који ће нам помоћи да спријечимо будуће епидемије, и морални императив, зарад милиона људи који су умрли и оних који живе са дугим ковидом - написао је Тедрос касно синоћ на "Твитеру".

Он се обратио јавности поводом три године откако је СЗО први пут употријебила реч "пандемија" да опише глобалну епидемију ковид 19.

Активисти, политичари и академици рекли су у отвореном писму овог викенда да би фокус годишњице требао да буде на спречавању понављања неједнаке расподјеле вакцина против ковида 19.

Они су напоменули да је то довело до најмање 1,3 милиона смртних случајева који су могли бити спријечени.

У 2021. години, тим предвођен СЗО провео је више седмица у кинеском Вухану и околини, гдје су пријављени први случајеви заражавања људи. У заједничком извештају касније је речено да је вирус вјероватно пренијет са слијепих мишева на људе преко друге животиње, али да су потребна даља истраживања.

Кина је потом саопштила да додатне посјете нису потребне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана