Танер: Није питање хоће ли, већ када доћи до несташице струје у ЕУ

Танјуг
Танер: Није питање хоће ли, већ када доћи до несташице струје у ЕУ

БЕЧ - Министарка одбране Аустрије Клаудија Танер упозорила је на велику вјероватноћу од несташице електричне енергије у дијеловима ЕУ у блиској будућности и поручила да је потребно припремити се за то.

Танер је у интервјуу за њемачки Велт рекла да очекује да ће ускоро доћи до великих прекида у снабдијевању струјом на подручју ЕУ.

"Питање није хоће ли, питање је када ће до тога доћи", рекла је Танер и додала да је ризик од нестанка струје значајно порастао због рата у Украјини.

Танер је рекла да су хакерски напади на снабдијевње Европе струјом средство хибридног ратовања за руског предсједника Владимира Путина.

"Не би требало да се претварамо да је то само теорија. Морамо се припремити за нестанке струје у Аустрији и Европи", јасна је Танер и додала да би трећина аустријског становништва могла без струје да преживи најдуже четири дана.

Најавила је да ће војска због тога до 2025. године поставити 100 самоодрживих касарни које ће саме себе снабдијевати струјом.

Додала је да осим тога треба да постоје и тзв. безбедносна острва, која у хитним случајевима могу да буду контактне тачке за цивилне помагаче и службенике за провођење закона, пренијеле су агенције.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана