Талибани законом забранили женама да говоре у јавности

Танјуг
Талибани законом забранили женама да говоре у јавности

КАБУЛ- Авганистански талибани формализовали су ове недјеље дугачак сет правила којима се утврђује моралност, а женама је забрањено да говоре у јавности и у обавези су да покривају лице, саопштило је Министарство правде те земље.

Нова правила одобрио је врховни лидер талибана Хибатулах Акхундзада, а представљају најстрожије мјере које су наметнуте женама од када су талибани поново преузели власт 2021, преноси Тајмс.

То је такође прва формална декларација закона од стране Министарства за пропагирање врлина и превенцију порока у исламској земљи од 2021, а састоји се од 114 страница и 35 докумената са чланцима. 

''Увјеравамо вас да ће овај исламски закон бити од велике помоћи у промовисању врлина и елиминацији порока“, рекао је у четвртак портпарол министарства Маулви Абдул Гафар Фарук.

Нови закони овлашћују министарство да регулише лично понашање, управљајући казнама као што су опомене и притварање.

Члан 13. односи се на жене и наводи да је за жене обавезно да прекривају тијело у сваком тренутку у јавности и да је прекривање лица од суштинског значаја како би не би искушавале мушкарце.

Одјећа не би требало да буде танка, уска или кратка, наводи се у талибанском закону.

Жене су принуђене да се потпуно покрију пред немуслиманима, а и њихов глас се сматра интимним и зато им није дозвољено да пјевају, рецитују или читају наглас у јавности.

Закон каже да се женски глас сматра приватним и не би требало да га чују други.

Такође је забрањено женама да гледају мушкарце са којима нису у крвном или брачном сродству и обрнуто и да путују без мушке пратње.

Законом је такође наложено мушкарцима да носе браду, а музика је забрањена.

''Ови закони су оруђе за угњетавање. Како талибани настављају да јачају своју моћ, снови о слободном и отвореном авганистанском друштву изгледају све удаљенији. Овај нови закон служи као суморни подсјетник на сурову стварност са којом се суочавају они који живе под влашћу талибана'', рекла је авганистанска новинарка Билал Сарвари.

УН су прошлог мјесеца саопштиле да Министарство ствара атмосферу страха и застрашивања међу Авганистанцима путем закона и метода које се користе за њихово спровођење.

''С обзиром на вишеструка питања истакнута у извјештају, став који су де факто власти изразиле да ће се овај надзор повећавати и ширити даје разлога за значајну забринутост за све Авганистанце, посебно жене и дјевојке”, рекла је Фиона Фрејзер, шефица службе за људска права у мисији УН-а у Авганистану.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана