Талибани забранили женама да посјећују ресторане са баштама и паркове

ГС
Талибани забранили женама да посјећују ресторане са баштама и паркове

Талибани су у сјеверозападној афганистанској провинцији Херат забранили породицама и женама да улазе у баште ресторана и паркове, саопштили су данас званичници и коментарисали низ својих сличних одлука.

Власти су то одлучиле јер су теолози и јавност негодовали што се на таквим мјестима жене могу срести с - мушкарцима.

Таква забрана за паркове већ постоји у Кабулу од новембра прошле године. То је још једно у низу ограничења које Талибани уводе од како су у августу 2021. године преузели власт.

Талибанска власт забранила је дјевојчицама да похађају основне школе даље од шестог разреда, а женама универзитет, забрањен им је и рад у већини области, чиме су обухваћене и Уједињене нације и стране невладине организације, а не смију да посјећују ни теретане.

Власти су образложиле да на таквим мјестима жене могу да се сретну с мушкарцима и тамо не носе хиџаб – мараму за прекривање косе.

Одјељење Министарства за врлине и пороке у Херату је демантовало да је женама забрањено да посјећују све ресторане, већ да се забрана односи само на ресторане с баштом.

Министарство је такође демантовало да је у покрајини Херат забрањена продаја ДВД-а са страним филмовима, ТВ емисијама и музиком, већ власницима локала који се тиме баве “савјетовано да не продају материјал који је у супротности са исламским вриједностима”.

Ипак, трговци који се нису придржавали тог “савјета” на крају су затворили своје продавнице, рекло је Одјељење Министарства за врлине и пороке.

Одјељење је демантовало и извјештаје медија да су интернет кафеи у Херату затворени, али је рекло да су играонице забрањене за дјецу због неприкладног садржаја јер су неке игре “увредљиве” за Кабу, грађевину у облику коцке у Великој џамији у Меки према којој се муслимани окрећу док се молепреносе Независне.

С друге стране, “интернет кафеи у којима студенти уче и користе их за студије, неопходни су и ми смо им дозволили”, поручило је Одјељење Министарства за врлине и пороке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана