Талибани забранили рад авганистанским женама запосленима у УН у Нангархару

Tanjug
Foto: unocha

ЏАЛАЛАБАД -Талибани су забранили рад авганистанским женама запосленима у Уједињеним нацијама (УН) у источној авганистанској провинцији Нангархар.

    УН мисија у Авганистану (УНАМА) је изразила "озбиљну забринутост" због овог потеза локалних власти, преноси Гардијан.
 

    УНАМА је на Твитеру подсјетила власти у Нангархару да мисија УН не може да функционише и доставља помоћ која спасава животе без  жена запослених у овој организацији.
 
   Генерални секретар УН Антонио Гутиереш је саопштио да "оштро осуђује" ову забрану.
 
   Ако ова мјера не буде укинута, она ће неизбјежно поткопати нашу способност да достављамо помоћ која спасава животе, написао је Гутиереш на Твитеру.

    Портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик је изјавио да су жене које раде у УНАМИ од кључне важности за операције којима се спасавају животи људи у Авганистану.

    Он је додао да УНАМА "покушава да доставља хуманитану помоћ за 23 милиона мушкараца, жена и дјеце" у Авганистану.

    Портпароли талибана нису одмах били доступни за коментар, тако да није било јасно да ли се ова забрана односи само на провинцију Нангархар.
 
   Талибани су након поновног доласка на власт у Авганистану у августу 2021. године обећали да ће њихова владавина овог пута бити умјеренија, али упркос томе су увели низ ограничења за жене, подсјећа британски лист.
  
 Дјевојчице не могу да наставе школовање  послије шестог разреда основне школе, а женама је, између осталог, ускраћена могућност студирања, као и путовања без пратње мушкарца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана