Талибани спречавају жене да одлазе у иностранство како би студирале

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

КАБУЛ - Талибани у Авганистану спречавају жене које одлазе из земље да би студирале у иностранству.

Прошле године Талибани су забранили женама да студирају у земљи, због чега су оне једину наду виделе у студирању на неком универзитету ван земље.

Једна од студенткиња каже да је добила стипендију за студирање на Универзитету у Дубаију у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) од емиратског милијардера бизнисмена шеика Кхалафа Ахмада Ал Хабтора.

Према писању BBC-а укупно 100 жена је добило стипендију, од којих су неке успеле да отпутују, док неке нису, иако су биле у мушкој пратњи што је обавезно за жене.

"Када су талибански званичници на аеродрому видели наше карте и студентске визе, рекли су да девојкама није дозвољено да напусте Авганистан са студентским визама. Три девојке које су имале махрам (мушку пратњу) биле су у авиону, али званичници из министарства за пороке и врлине су их скинули из авиона", рекла је једна од студенткиња која није успела да оде у УАЕ.

 Универзитет у Дубаију и шеик Ал Хабтур потврдили су да су девојке заустављене, а Ал Хабтур је објавио видео поруку на енглеском на X (Твитер" у којој критикује талибанске власти, рекавши да су мушкарци и жене једнаки под исламом.

Ова најновија акција Талибана изазвала је згроженост међу групама за људска права и дипломатама, а упркос опасностима, авганистанске жене су организовале многе протесте, али нису могле да промијене политику владајућих талибана.

Талибани нису дали никакво саопштење или појашњење.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана