Талибани одговорили на тврдњу принца Харија да је у Авганистану убио 25 њихових припадника

ГС
Талибани одговорили на тврдњу принца Харија да је у Авганистану убио 25 њихових припадника

КАБУЛ - Талибани су одговорили на тврдњу принца Харија да је у Авганистану убио 25 њихових припадника. Он је ово написао у књизи "Резерва", која ће бити објављена 10. јануара.

Хари је као припадник британске војске у Авганистану био два пута - од 2007. до 2008 те од 2012. до 2013. године. Открио је да је учествовао у шест мисија, од којих су све укључивале смртне случајеве, али их је сматрао оправданима. Како је навео, "то није била статистика која га је испунила поносом, али га није ни посрамила", преноси Кликс.

-Кад сам се нашао у врелини борбе, нисам о тих 25 особа размишљао као о људима. Били су шаховске фигуре уклоњене с плоче, лоши људи елиминисани прије него што су могли убити добре људе - написао је.

Затим се огласио Анас Хакани, вођа талибанског покрета и брат привременог министра унутрашњих послова Авганистана Сираја Хаканија.

-Они које си убио нису били шаховске фигуре, они су били људи чије су породиле чекале њихов повратак. Међу убицама Авганистанаца, мало ко има вашу храброст да призна своје ратне злочине. Истина је оно што сте рекли - наши невини људи су били шаховске фигуре за ваше војнике и политичке вође. Ипак, ви сте били поражени у тој игри - навео је.

Замјеник портпарола талибанске владе Билал Карими  истакао је је да Авганистан "никада неће заборавити злочине".

-Недавно признање британског принца Харрија, који је брутално убио 25 наших сународника током своје мисије у Авганистану, показује да није само он чинио такве злочине, него и све друге окупационе снаге. Жалосно је што западне земље себе сматрају браниоцима и поборницима људских права, али у пракси су то њихови прави манири. Авганистан као муслиманска нација никада неће заборавити таква дјела и увијек ће бранити своју земљу - закључио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана