Талибани обустављају активности Шведске у Авганистану након спаљивања Курана

Танјуг
Талибани обустављају активности Шведске у Авганистану након спаљивања Курана

КАБУЛ - Талибани су данас саопштили да све активности Шведске у Авганистану морају одмах бити обустављене, због спаљивања Курана испред џамије у Стокхолму прошлог мјесеца.

- Након вријеђања светог Курана и давања дозволе за вријеђање муслиманских вјеровања... Исламски Емират Авганистан наређује да се зауставе све активности Шведске у Авганистану - навео је портпарол талибанске администрације Забиулах Муџахид у саопштењу, преноси Ројтерс.

Није наведено на кога се одлука односи.

Агенција наводи да Шведска нема амбасаду у Авганистану од када су талибани преузели власт 2021. године и да ће се одлука односити вјероватно на шведску невладину организацију Шведски комитет за Авганистан, који има хиљаде хуманитарних радника у Авганистану у здравству, образовању и области руралног развоја.

На протесту испред централне џамије у Стокхолу прошлог мјесеца један од двојице организатора поцијепао је и запалио копију Курана, што је изазвало оштре протесте и огорчење муслимансог свијета.  Хуманитарна помоћ Авганистану већ је озбиљно отежана низом ограничења, укључујући забрану рада жена у тој области.

Подсјетимо, шведска полиција је дала дозволу за скуп на којем ће бити “спаљен вјерски текст” у граду Хелсингборгу на југу земље, објавили су локални медији. Скуп ће бити одржан данас око 12 часова на једном од главних тргова у граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана