Талибани наредили затварање козметичких салона

Срна
Талибани наредили затварање козметичких салона

КАБУЛ - Талибанска администрација у Авганистану наредила је затварање козметичких салона у року од мјесец дана, саопштило је Министарство за морал.

-Рок за затварање козметичких салона за жене је мјесец дана - рекао је данас портпарол Министарства за превенцију порока и промоцију врлина Мохамед Садик Акиф, позивајући се на обавјештење Министарства.

Стране владе и званичници УН осудили су растућа ограничења за жене откако су се талибани вратили на власт 2021. године након што су поразили владу коју су подржавале САД.

Талибанске власти су прошле године затвориле већину средњих школа за дјевојчице, забраниле женама упис на универзитет и спријечиле рад жена у авганистанском хуманитарном сектору. Многа јавна мјеста, укључујући купатила, теретане и паркове, затворена су за жене.

Козметички салони су се појавили у Кабулу и другим авганистанским градовима у мјесецима након што су талибани отјерани са власти крајем 2001. године, недјељама након напада на САД 11. септембра.

Многи су остали отворени након што су се исламисти вратили на власт прије двије године, али са прекривеним прозорима и натписима, односно рекламом.

Западне владе и међународне организације сигнализирале су да ограничења за жене ометају сваки могући напредак ка међународном признању талибанске администрације.

Администрација каже да поштује права жена у складу са својим тумачењем исламског закона и авганистанских обичаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана