Талибани формализовали сет правила којима се утврђује моралност

Танјуг
Талибани формализовали сет правила којима се утврђује моралност

КАБУЛ – Авганистански талибани формализовали су ове недjеље дугачак сет правила којима се утврђује моралност, почев од тога да жене морају да покривају лице, мушкарци да носе браду, а возачи не смеју да пуштају музику, саопштило је министарство правде те земље.

Правила, промовисана у складу са исламским шаријатским законом чије спровођење треба да осигура министарство за морал, базирана су на декрету талибанског врховног духовног вође из 2022, а сада су званично објављена као закон, казао је портпарол министарства, преноси Ројтерс.

Министарство за морал је већ спровело примену ових захтjева, а како су навели због њиховог непоштовања приведене су хиљаде људи.

За сада није јасно да ли ће званично објављивање прописа довести до њихове строжије примене. Кодекс о моралности има 35 чланова и званично је објављен у среду, након што га је ратификовао врховни духовни вођа Хајбатулах Акундзада, казао је портпарол министарства правде.

Казне за кршење прописа из овог кодекса могу бити “давање савета, вербалне претње, конфисковање имовине, притвор од једног сата до три дана у јавном затвору, као и друге мере”, навело је Министарство правде, додајући да ако такви кораци не коригују понашање појединца, он ће бити прослеђен суду који ће даље одлучити о потребним акцијама.

Многи од ових прописа већ су се примењивали, али сада су само формализовани, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана