Такмичење дјеце у убијању дивљих мачака прекинуто након реакције јавности

Танјуг
Foto: Илустрација

ВЕЛИНГТОН- Такмичење које је требало да се одржи на Новом Зеланду током кога је дјеца требало да лове и убијају дивље мачке као дио напора да се заштите аутохтоне врсте прекинуто је након реакције јавности и група за права животиња.

Догађај је осмишљен као дио акције прикупљања средстава за школу Родерхем, у региону Кентербери на Јужном острву у организацији такмичења у лову Сјеверног Кентерберија, пренио је ЦНН.

Организатори су у суботу објавили нову јуниорску категорију за дјецу до 14 година у годишњем такмичењу у лову на дивље мачке, понудивши главну награду у износу од 250 новозеландских долара.

Објава је изазвала гњев јавности, што је навело организаторе да откажу догађај у понедјељак.

У саопштењу које је јуче објављено, организатори су навели да су школи и осталима који су укључени у организацију догађаја послати подли и неприкладни мејлови и поруке.

Невјероватно смо разочарани овом реакцијом и желимо да појаснимо да је ово такмичење независан догађај заједнице, наводи се у саопштењу.

Док су мачке популарни и вољени куćни љубимци међу многим Новозеланђанима, дивље мачке су дугогодишњи проблем између љубитеља животиња и власти због утицаја који могу имати на друге дивље животиње.

У сусједној Аустралији, власти кажу да дивље мачке угрожавају опстанак више од 100 аутохтоних врста.

Дивље мачке су окривљене за убијање милиона птица, гмизаваца, жаба и сисара, сваког дана, што је навело власти да организују редовне одстреле.

Организатори такмичења у Кентерберију тврде да је јуниорски ловачки турнир за убијање дивљих мачака, ватреним оружјем или другим средствима, организован у циљу "заштите домаćих птица и других угрожених врста".

Одговарајући на забринутост јавности, организатори су раније објавили правила која обесхрабрују младе учеснике да убијају куćне љубимце.

Сваком дјетету које би донијело мачку са микрочипом пријетила би дисквалификација, навели су организатори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана