Тајван: Балон који се срушио у Донђину носио метеоролошке инструменте

Танјуг
Foto: Танјуг/АП, Илустрација

ТАЈПЕЈ - Балон који се срушио на острву Донђин, дијелу архипелага Мацу, који контролише Тајван, коришћен је за праћење времена и није имао опрему за аудио-визуелно снимање, саопштило је данас Министарство одбране Тајвана након анализе остатака.

Министарство је навело да је након анализе и поређења остатака, утврдило да је балон носио метеоролошке инструменте за снимање “без фотографских или уређаја за аудио-визуелно снимање или уређаја који се односе на складиштење”, пренио је Ројтерс.

-Био је опремљен антеном, сензорском опремом за температуру и влажност, плочом за пренос података и литијумском батеријом - стоји у саопштењу Министарства.

Наведено је и да је највјероватније ријеч о кинеском балону.

Тајванска војска саопштила је у четвртак да је пронашла остатке метеоролошког балона на удаљеном и у војном смислу стратешки важном острву близу кинеске обале, усред спора између Кине и САД око шпијунских балона.

Навела је и да су њене снаге на острву Донђин примиетиле непознати објекат како пада са неба, а затим пронашле остатке балона. У саопштењу се додаје да је објекат пречника око једног метра са кутијом за инструменте означеном поједностављеним кинеским словима, који се користе у Кини, али не и на Тајвану.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана