Тајни животи помоћника европских посланика: Неопјевани хероји иза кулиса

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ - Компетентни асистенти кључни су за успјех посланика Европског парламента (ЕП), а свакога дана њихов посао обухвата широк спектар задатака, од најједноставнијих до најзахтјевнијих, зависно од њиховог радног стража и потреба, па чак и хирова њихових шефова.

Војска од више хиљада људи даноноћно се труди да омогући рад 720 посланика Европског парламента, наводи Политко у тексту "Тајни животи помоћника посланика".

Неопјевани хероји, како их назива овај портал, заправо су акредитовани парламентарни асистенати (АПА).

Они су ти чији задаци ујутру могу да буду да донесу кафу, резервишу путовање и ажурирају дневник посланика ЕП за којег раде, а потом да поподне пишу објаве на друштвеним мрежама или говоре, као и да раде брифинге са новинарима, док они који се сматрају поузданима помажу у састављању законодавних амандмана и извјештаја.

За обављање овог посла неопходна је флексибилност и "одређена доза губитка ега", а посланик је, како наводи Политко позивајући се на анонимну особу са друштвених мрежа Мепасистент која тврди да је годинама радила овај посао, "бог за своје асистенте" у сваком смислу.

"Безброј људи жртвује се на олтару политике као АПА-и, на крају одржавајући пројекат Европске уније. Богови којима асистенти служе могу бити благонаклони или осветољубиви; изузетно оштри или неспособни да користе штампач", наводи Политко.

За посланике ангажовање правих људи на почетку парламентарног мандата може бити пресудно за успјех њиховог кабинета, каже њемачки посланик у ЕП Даниел Фројнд, који је изабран на ту функцију 2019. године, а претходно је, као и многи посланици, радио као АПА у периоду између 2013. и 2014. године.

Од тога кога су посланици ЕП довели у свој тим, објашњава он, често зависи да ли се они сматрају добрим посланицима и онима који обликују законодавство, као и колико су видљиви у медијима.

Имајући у виду ризике које овај посао носи, Фројнд упозорава оне који желе да буду асистенти да добро размисле прије него што потпишу  "фаустовски" уговор са послаником ЕУ, који им не одговара.

"Ако се добро слажете, ово може бити најбољи посао на свијету. Али ако не вјерујете у оно што они раде политички, или се лично не слажете, ово може бити и најгори посао на свијету", закључио је Фројнд.

Из перспективе асистената, посао подразумијева да буду лични асистент, секретар, савјетник за политику и политички савјетник у једној особи, каже Мартин Силич из групације социјалиста и демократа.

"АПА-ови носе велику одговорност за добар учинак посланика", нагласио је Силич.

Иако је њихова почетна плата знатно изнад просјека у ЕУ, ова функција укључује дуге, непредвидиве сате, високе улоге и честа путовања у Стразбур као дио "путујућег циркуса" европарламентараца, као и необично близак радни однос са шефовима.

С друге стране, како каже Иван Ботушаров из Европске народне партије, тај посао може бити и изузетно награђујући.

Када се, како наводи, исплате мјесеци рада на неком законодавном документу, то је одличан осјећај.

 "Многи АПА-ови на крају дана кажу: Исцрпљен сам, али се смијем, јер је то узбудаљив посао, али и смислен", рекао је Ботушаров.

За младе и политички ангажоване Европљане посао на позицији АПА  представља јединствену прилику да помогну у обликовању ЕУ у складу са својим принципима, а можда чак и започну каријеру у тој области.

Наиме, асистенти посланика ЕП често настављају каријере у институцијама ЕУ или у својим државама поријекла, понекад и као министри у влади.

Међутим, управо су њихови шефови ти који одлучују како ће изгледати њихова каријера, каже један АПА који је желио да остане анониман.

Како напомиње, посланик с добрим везама може промијенити нечији живот уз неколико телефонских позива.

"Могу се, такође, побринути да нигдје не напредујете", упозорио је он.

Интензитет радног односа, како је додао, често нездраво замагљује границе између приватног и пословног живота.

"Можда седам радних дана заредом, напуштао сам канцеларију у помоћ или чак послије поноћи", закључо је овај АПА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана