Тајне Пригожиновог бункера: Вагнеров побуњеник скривао милионе и лажна документа

ГС
Тајне Пригожиновог бункера: Вагнеров побуњеник скривао милионе и лажна документа

Руске снаге безбједности су јуче у јеку побуне претресале канцеларије, штабове и тајне просторије шефа плаћеничке паравојне формације Вагнер Јевгенија Пригожина. Оно што је пронанађено, у најмању руку је шокрало припаднике ФСБ-а, али можда и открило Пригожинове намјере.

ФСБ је још у току дана извео рације у просторијама Вагнера у Санкт Петербургу. Велики број припадника ФСБ-а и полиције упао је у сједиште Вагнера у овом граду, а касније су извршени претреси и на другим локацијама.

Међу њима су канцеларије, штабови Вагнера, али и тајне просторије у којима су биле скривене тајне Јевгенија Пригожина.

ФСБ је потом и открио шта је пронађено, а можда да објасни шта је Пригожин планирао.

У једној од Пригожинових просторија пронађено је око 47 милиона долара. Тај новац је сада заслијепљен, а сам Пригожин је у почетку одбијао да коментарише одакле таква сума штабу Вагнера.

Ипак, касније се ипак огласио, и понудио појашњење – у питању је новац за плате Вагнероваца. Није познато колико тачно оне износе, нити за који временски период се користи свота од 47 милиона долара.

Поред тога, руски органи за спровођење реда наводно су пронашли пет килограма златних полуга након претреса у канцеларији Пригожина, јавила је руска независна новинска агенција Медуза.

ФСБ је објавио и фотографије пасоша са Пригожиновом фотографијом под именом Владимир Бобров, али и још докумената под именом Пригожин, али са фотографијом непознатог човјека. Наводно су пронађена најмање четири различита пасоша.
Руске безбједносне структуре тврде и да су пронашле оружје и пет килограма неидентификованог бијелог праха.

Пригожин је потврдио медијске извјештаје у аудио поруци на једном од својих Телеграм канала, али само када је ријеч о пронађеном новцу

The security forces published a photo of what they found during the search in the office of Prigozhin.

Evgeny Prigozhin-Bobrov pic.twitter.com/EWI25Agn8a

— NEXTA (@nexta_tv) June 24, 2023

Пасоше и златне полуге није помињао, а управо документа могу бити кључна. Наиме, аналитичари кажу да постоји могућост да је Пригожин планирао да побјегне након побуне у Русији, и то користећи један од лажних пасоша. Уместо тога, завршио је у Бјелорусији, а све уз посредовање Александра Лукашенка, преноси нова.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана