Тајфун Шаншан погодио Јапан, најмање три особе погинуле

Танјуг
Тајфун Шаншан погодио Јапан, најмање три особе погинуле

ТОКИО- Најмање три особе су погинуле данас на југозападу Јапана, који је погодио тајфун Шаншан са обилним падавинама и веома снажним ударима вјетра, због чега је без струје остало више од 250.000 домаћинстава, а такође је обустављен или отежан ваздушни и жељезнички саобраћај.

Тајфун, са ударима вјетра до 198 км на сат , јутрос  се спустио на копно близу града Сатсумасендаи, на југозападном острву Кјушу, саопштила је метеоролошка агенција.

Три особе су погинуле, једна се води као нестала, двиjе су тешко повријеђене, а пет је задобило лакше повреде због тајфуна, саопштио је секретар јапанске владе Јошимаса Хајаши, преноси Ројтерс.

-Пошто се овај тајфун креће споро, укупна количина падавина могла би бити прилично велика -рекао је Хајаши на конференцији за новинаре.

Власти су упозориле да би олуја могла бити једна од најјачих икада која је погодила регион, а локалне владе су издале наредбе за евакуацију више милиона становника у неколико префектура.

На снимцима јапанског јавног сервиса НХК виде се срушени зидови и поломљена прозорска стакла зграда, у граду Мијазаки на југу Кјушуа, наводи агенција.

Више од 250.000 домаћинстава у седам префектура суочено је јутрос са прекидом испоруке струје, према саопштењу локалног дистрибутера.

Након што се током сљедећих неколико дана задржи у области острва Кјушу, очекује се да ће се олуја приближити средишњим и источним регионима Јапана, укључујући и главни град Токио, око викенда, објавила је метеоролошка агенција.

Авио-компаније, АНА Холдингс и Јапан Аирлинес, већ су најавиле отказивање више од 600 домаћих летова.

Жељезничке услуге обустављене су у многим подручјима Кјушуа.

Велики произвођачи аутомобила, укључујући Тојоту и Нисан, обуставили су рад у неким или свим својим домаћим фабрикама због олује.

Тајфун Шаншан је најновији временски систем који је погодио Јапан, након тајфуна Ампил, који је такође проузроковао нестанке струје и евакуације раније овог мјесеца, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана