Тајани: ЕУ би требало да формира сопствену комбиновану војску

Танјуг
Тајани: ЕУ би требало да формира сопствену комбиновану војску

РИМ- Европска унија би требало да формира сопствену комбиновану војску која би могла да игра улогу у очувању мира и спречавању сукоба, оцијенио је данас министар спољних послова Италије Антонио Тајани.

У интервјуу за италијански дневник Стампа Тајани је рекао да је ближа европска сарадња у области одбране приоритет за партију Форца Италиа коју он води, преноси Ројтерс.

-Ако желимо да будемо мировњаци у свијету, треба нам европска војска. То је основни предуслов за спровођење ефикасне европске спољне политике - рекао је Тајани.

Према његовим ријечима, у свијету са моћним играчима као што су Сједињене Америчке Државе, Кина, Индија и Русија, са кризама од Блиског истока до Индо-Пацифика, италијански, њемачки, француски или словеначки држављани могу бити заштићен само нечим што већ постоји, а то је Европска унија.

Тајани је такође рекао да би 27-члана ЕУ требало да рационализује своје руководство и уведе јединствено предсједништво уместо садашњих предсједника политичких структура као што су Европски савјет и Европска комисија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана