СЗО: Више од 170.000 људи умрло од посљедица ковида у два мјесеца

Анадолија
СЗО: Више од 170.000 људи умрло од посљедица ковида у два мјесеца

ЖЕНЕВА - Шеф Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус изјавио је да је више од 170.000 људи умрло од посљедица ковида 19 у посљедњих осам седмица.

Скренуо је пажњу на повећање седмичних смртних случајева од ковида-19 од почетка децембра прошле године.

-Више од 170.000 људи умрло је од посљедица ковида-19 у посљедњих осам седмица. Ово су само пријављени смртни случајеви, стварни бројеви су већи од тога - рекао је Гхебреyесус.

Подсјетио је да су прошле три године откако је СЗО прогласио "Међународну ванредну ситуацију за јавно здравље", највиши ниво аларма.

Гебрејесус је рекао да ће се ове седмице састати Комитет за хитне случајеве како би разговарали о томе да ли ситуација у вези са вирусом и даље представља глобалну хитну ситуацију.

-Нећу унапријед послушати савјете Комитета за хитне случајеве, али ситуација у многим земљама и све већи број смртних случајева због ковида-19 ме забрињава. Иако смо у много бољој ситуацији него прије три године, глобални колективни одговор на епидемију поново је под притиском - рекао је Гебрејесус.

Истакао је да је врло мало људи, посебно старијих, адекватно вакцинисано.

Рекао је да слабији здравствени системи имају потешкоћа да се носе с теретом ковида-19, као и грипом и другим болестима.

-Моја порука је јасна, немојте потцијенити овај вирус, изненадио нас је и наставиће нас изненађивати. Вирус ће наставити да убија ако не пружимо здравствене алате онима којима су потребни и не учинимо више у борби против свеобухватне дезинформације - додао је Гебрејесус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана