СЗО продужила међународну ванредну ситуацију због ковида 19 за још три мjесеца

Танјуг
СЗО продужила међународну ванредну ситуацију због ковида 19 за још три мjесеца

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је продужила статус ванредне ситуације од међународног значаја за јавно здравље због ковида 19 која је на снази од јануара 2020. године, за још три мјесеца.

-Генерални директор СЗО је уважио препоруке Комитета у вези са текућом пандемијом вируса корона и закључује да вирус и даље представља ванредну ситуацију за јавно здравље од међународног значаја . наводи се у саопштењу СЗО издатом послије састанка Међународног комитета за хитне случајеве у складу са здравственим прописима.

Експерти СЗО оцјењују да је „пандемија ковида 19 вјероватно на прелазној тачки”.

Секретаријат СЗО је изразио забринутост због наставка еволуције вируса у контексту неконтролисане циркулације САРС-ЦоВ-2 и слабијег извјештавања држава чланица о подацима у вези са обољевањем, морталитетом и хоспитализацијом и поновио важност благовремене размјене података, ради усмјеравања текућег одговора на пандемију.

Комитет је саопштио да се пандемија ковида 19 вјероватно приближава тачки преокрета.

-Постизање виших нивоа имунитета становништва на глобалном нивоу, било путем инфекције или вакцинације, може ограничити утицај САРС-ЦоВ-2 на морбидитет и смртност - наводи се у саопштењу и додаје да нема сумње да ће овај вирус остати трајни патоген код људи и животиња у догледној будућности.

-Иако је „елиминисање овог вируса  веома мало вјероватно, ублажавање његовог разорног утицаја на морбидитет и смртност је достижно и требало би да и даље буде приоритетни циљ - саопштила је СЗО.

Комитет СЗО је препоручио развијање „алтернативних механизама” за наставак борбе против ковида, након што се ванредна ситуација укине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана