СЗО: Од алкохола, дувана и прерађене хране у Европи годишње умре 2,7 милиона људи

Танјуг
Foto: Илустрација

ЖЕНЕВА- Свјетска здравствена организација (СЗО) позвала је данас владе да наметну строжију регулацију производа штетних по здравље, јер је извјештај СЗО показао да од дувана, алкохола, прерађене хране и фосилних горива годишње умре око 2,7 милиона људи у Европи.

Како пише Гардијан, у поменутом извјештају СЗО је навела да индустрије дувана, алкохола, прерађене хране подстичу лоше здравље, па и прерану смрт, користећи маркетинг и на тај начин се мешају у напоре свjетских влада да спрече болести које могу бити фаталне као што су рак, болести срца и дијабетес.

Регионални директор СЗО за Европу Ханс Хенри Клуге рекао је да тактике тих индустрија укључују експлоатацију рањивих људи кроз циљане маркетиншке стратегије, обмањивање потрошача и лажне тврдње о предностима њихових производа или њиховим еколошким акредитивима.

Нови извјештај показује да су дуван, фосилна горива и алкохол одговорни за више од 7.400 смртних случајева који се свакодневно догоде у 53 европске државе.

"Упркос здравственим ризицима, само мали дио европских земаља је забранио пушење на јавним мјестима, док напори да се штетни производи учине мање привлачним путем обичне амбалаже, опорезивања алкохола и обиљежавања хране такође нису спроведени у већини земаља", наведено је у извјештају СЗО.

СЗО процjењује да дуван узрокује више од милион смртних случајева годишње, 10 одсто свих смртних случајева у Европи. 

Алкохол узрокује више од 400.000 смртних случајева годишње и више од 350.000 људи годишње умре од конзумирања превише прерађеног меса, слатких пића и масне и слане хране.

Свјетски фонд за истраживање рака позвао је људе да чешће конзумирају вегетаријанску храну и ограниче пиће како би смањили ризик од добијања болести.

"Истраживања показују да су конзумација разноврсне биљне хране, интегралних житарица, воћа и махунарки, као и ограничавање конзумације алкохола, ефикасни начини за смањење ризика од рака", рекла је менаџерка за политику и јавне послове Свјетског фонда за истраживање рака Кендра Чоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана