СЗО: Кинески званичници морају да дају више података о епидемији ковида

Танјуг
СЗО: Кинески званичници морају да дају више података о епидемији ковида

ЖЕНЕВА - Кинески званичници морају да подијеле више информација о епидемији ковида у својој земљи и порасту броја новозаражених у Кини, апеловала је Свјетска здравствена организација (СЗО).

Многа строга ограничења у Кини су укинута у посљедњих неколико недјеља након чега је број новозаражених порастао у неколико земаља које сада провјеравају стање путника из Кине, преноси BBC.

Званичници СЗО кажу да желе да виде више података о хоспитализацијама, пријемима у јединице интензивне његе, смртним случајевима и броју вакцинисаних.

Сједињене Америчка Државе, Шпанија, Француска, Јужна Кореја, Индија, Италија, Јапан и Тајван увеле су обавезно ковид тестирање за путнике из Кине јер страхују од поновног ширења вируса.

Путници који у Енглеску крећу из Кине мораће да прикажу негативан тест прије него што се укрцају у авион.

Из СЗО се наглашава значај праћења и благовременог објављивања података како би се помогло Кини и другим земљама широм свијета да формулишу тачне процјене ризика и да се информишу о ефикасним мјерама.

Изненадно укидање многих ограничења у Кини услиједило је након новембарских протеста против владиног управљања болешћу.

До тада, Кина је имала један од најстрожих анти-ковид режима на сијвету, познат као политика нулте толеранције на вирус корона.

Број новозаражених је од тада у порасту, а кинеска влада извјештава од око 5.000 случајева дневно.

Међутим аналитичари тврде да су реални бројеви у великој мјери смањени процјењујући да у Кини свакодневно има скоро милион новозаражаних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана