СЗО: Кина пружила податке о пнеумонији, нису откривени никакви необични патогени

Танјуг
СЗО: Кина пружила податке о пнеумонији, нису откривени никакви необични патогени

ЖЕНЕВА  - Кинески здравствени званичници нису открили никакве необичне или нове патогене и пружили су затражене податке у вези са повећањем респираторних обољења и пријављеним жариштима упале плућа код деце, саопштила је Свјетска здравствена организација (СЗО).

СЗО је претходно затражила од Кине више информација о недијагностикованој упали плућа која се наводно шири међу децом на сјеверу те земље и апеловала на кинеске здравствене власти да предузму мјере за смањење преношења болести.

Кина је, у складу са правилима, одговорила СЗО у року од 24 сата, преноси Ројтерс.

СЗО је тражила и епидемиолошке и клиничке информације, као и лабораторијске резултате преко механизма међународних здравствених прописа.

Како се наводи, подаци које је Кина обезбедила указују да је повећање респираторних обољења повезано са укидањем ограничења уведених због корона вируса, уз циркулацију познатих патогени као што је микоплазма пнеумоније, бактерија која изазива инфекцију која обично погађа млађу децу и која циркулише од маја.

Независни кинески медији претходно су јавили да су наводно дечије болнице у дијеловима земље пуне болесне деце.

Кинеске власти су приписале нагли пораст обољења сличних грипу укидању мјера против короне, пренио је раније BBC.

На сjеверу Кине пријављено је од октобра повећање оболijевања са симптомима сличним грипу у поређењу са истим периодом у протекле три године.

Кинески званичници саопштили су прошле седмице да је дошло до пораста броја респираторних болести широм земље - посебно грипа, короне, пнеумоније узроковане микоплазмом, што је уобичајена бактеријска инфекција која погађа децу млађег узраста, као и респираторног синцицијалног вируса (РСВ).

Друге земље, укључујући Велику Британију и САД, забиљежиле су сличан пораст обољења сличних грипу након укидања мјера против короне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана