Свјетска здравствена организација упозорила чланице због контаминираних сирупа за кашаљ

Anadolija
Свјетска здравствена организација упозорила чланице због контаминираних сирупа за кашаљ

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација (СЗО) хитно је позвала државе да спријече, открију и реагују на случајеве нестандардних и фалсификованих медицинских производа, позивајући се на недавне извјештаје о случајевима дјечијих сирупа за кашаљ с потврђеном или сумњивом контаминацијом, јавља Анадолија.

Из СЗО-а је саопштено да су у посљедња четири мјесеца, земље пријавиле неколико инцидената у вези са сирупом за кашаљ за дјецу који се издаје без рецепта с потврђеном или сумњивом контаминацијом високим нивоима диетилен гликола (ДЕГ) и етилен гликола (ЕГ).

"Случајеви су из најмање седам земаља, а повезани су с више од 300 смртних случајева у три државе", наводе из СЗО-а.

Истакли су да већину смртних случајева чине дјеца млађа од пет година.

У питању су токсичне хемикалије које се користе као индустријски растварачи и средства против смрзавања који могу бити фатални, чак и у малим количинама, и никада не би требало да буду у лијековима. Међу земљама које помиње СЗО су Гамбија, Индонезија и Узбекистан. У Гамбији у питању су четири производа, у Индонезији осам, а у Узбекистану два.

Из СЗО-а су истакли да до данас произвођачи за ове производе нису дали гаранције СЗО-у за сигурност и квалитет, напомињући да су упозорења о медицинским производима брзо прослијеђена националним здравственим властима свим 194 државама чланицама организације.

СЗО је позвао регулаторе и владе да открију и уклоне са својих тржишта све подстандардне медицинске производе идентификоване у медицинским упозорењима СЗО као потенцијални узроци смрти и болести. Свјетско здравствено тијело позвало је оне који су одговорни да осигурају да сви медицински производи на њиховим тржиштима буду одобрени за продају од стране надлежних органа и да се могу набавити од овлаштених/лиценцираних добављача.

Произвођаче лијекова из СЗО-а су позвали да купују само фармацеутске ексципијенте од квалификованих и поштених добављача и да проведу свеобухватно тестирање залиха прије употребе у производњи готових производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана