Свјетска банка: Најспорије реформе у протеклих 20 година - препрека економском расту

Срна
Свјетска банка: Најспорије реформе у протеклих 20 година - препрека економском расту

САРАЈЕВО - Глобални ток реформи у правцу једнаког третмана жена у законима опао је на најнижи ниво у посљедњих 20 година, што представља потенцијалну препреку економском расту у критичном моменту за свјетску економију, показује нови извјештај Свјетске банке.

Широм свијета готово 2,4 милијарде жена радноактивне доби још нема иста права као и мушкарци, саопштено је из Свјетске банке.

Превазилажење родних разлика у запошљавању дугорочно би могло повећати бруто домаћи производ /БДП/ земаља по становнику у просјеку готово 20 одсто, наводе из Банке.

Ако би жене покретале и шириле своје послове по истој стопи као и мушкарци, из Банке истичу да би глобалне економске користи од тога износиле пет до шест билиона долара.

Индекс "Жене, бизнис и закон за 2023. годину" доноси процјену закона и прописа 190 земаља из осам области које се односе на учешће жена у економској активности - мобилност, радно мјесто, плата, брак, родитељство, предузетништво, имовина и пензија.

"Подаци обухваћени до октобра прошле године пружају објективно и мјерљиво поређење земаља у досезању равноправности жена. Данас, само 14 земаља, од којих су све земље високог дохотка, има законе који женама дају иста права као и мушкарцима", истичу из Свјетске банке.

У извјештају је наведено да су лани у 18 земаља проведене само 34 законске реформе у вези са родним питањима, што представља најмањи број још од 2001. године

"Већина реформи се односила на повећање плаћеног допуста за родитеље и очеве, укидање ограничења за рад жена и увођење обавезе исплате једнаке плате женама", истиче се у саопштењу.

Биће потребно, како наводе, још 1.549 реформи да би се остварила значајнија законска равноправност жена у свим областима обухваћеним извјештајем.

Ивјештај напомиње да би, према садашњем току реформи, требало у просјеку најмање 50 година да се тај циљ оствари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана