Свједочења другог узбуњивача у случају Бајденовог сина послата Конгресу

Танјуг
Свједочења другог узбуњивача у случају Бајденовог сина послата Конгресу

ВАШИНГТОН - Свједочења другог узбуњивача пореске управе САД у кривичној истрази која се води против сина америчког предсјеника Џозефа Бајдена, Хантера Бајдена, послата су Конгресу након смјене цијелог тима који је истраживао наводне пореске преваре и сродна кривична дјела.

Нови узбуњивач је специјални агент у међународној пореској и финансијској групи америчке Пореске управе и радио је на случају Хантера Бајдена од када је отворен 2018. године - све док није искључен без објашњења прошле нејдеље, објавио је Њујорк пост.

Агент се придружује свом супервизору, који планира да свједочи иза затворених врата пред Одбором Конгреса у петак, у јавном евидентирању забринутости о томе како је Министарство правде водило истрагу.

Оба узбуњивача су годинама интерно изражавала забринутост због тога што је случај “гурнут под тепих”, али то није наишло на одговарајућу рекацију.

Хантер (53) наводно није платио порез на милионе долара које је добио од страних сарадника. Хантер је написао у комуникацији преузетој са његовог лаптопа да је морао да подијели “половину свог прихода са оцем”.

Надзорник Пореске управе, који је надгледао истрагу против Бајденовог сина од јануара 2020. године, као и његових 12 подређених уклоњени су из тог случаја - наводно на основу наредбе Министарства правде. Надзорник је контактирао Конгрес 19. априла да би упозорио на наводно лажно сведочење америчког државног тужиоца Мерика Гарланда пред Конгресом. Али у новим документима послатим Конгресу у понедељак, специјални агент наводи да су истражитељи били искључени из позива тужилаца након спорног састанка у октобру, на којем су се појавиле забринутости Пореске управе и Федералног истражног бироа (ФБИ) због неактивности у случају, што је наводно наљутило неименованог америчког тужиоца.

Други узбуњивач, који је радио на истрази од 2018. године, написао је у четвртак у имејлу упућеном седморо високих званичника пореске управе, укључујући комесара Данијела Верфела, да вјерује да је смијењен зато што је урадио “праву ствар”, укључујући подизање интерних аларма у вези са Министарством правде.

Џозеф Бајден је као амерички потпредсједник био укључен у многе међународне пословне односе свога сина Хантера - састајао се са клијентима и сарадницима сина из Кине, Мексика, Казахстана, Русије и Украјине, а Надзорни одбор Представничког дома овог мјесеца навео је девет чланова Бајденове породице који су наводно добијали страни приход.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана