Свијету пријети пандемија птичијег грипа

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Птичији грип типа Х5Н1 привлачи пажњу стручњака, влада и теоретичара завјере у последње вријеме, а научници упозоравају да је нова пандемија можда већ у току.

Вирус Х5Н1 појавио се код домаћих гусака у Кини 1997. године, а болест се од тада проширила на читав континент и захватила врсте које нису птичије, пише "Метро".

Доктор Дајана Бел, професор биологије очувања на Универзитету Источне Англије, истиче да се птичији грип брзо шири од 2020. године.

Недавно истраживање на које она указује открива да је од 2020. године 26 земаља пријавило бројне врсте сисара које су постале жртве овог вируса. Погођени су чак и поларни медвједи и делфини, уз алармантан број смртних случајева у различитим популацијама животиња.

Белова је указала на хитну потребу за истраживањем и надзором да би се схватила прилагодљивост вируса и потенцијал да зарази више врста.

Такође су пријављени случајеви код људи, са 882 случаја птичијег грипа у 23 земље у претходној години, што је резултовало забрињавајућом стопом смртности од 52 одсто.

Прелазак заразе са перади на човека, највише у одређеним азијским земљама, изазива забринутост у вези са потенцијалом вируса да се прилагоди и постане заразнији.

Иако је поријекло ковида 19 и даље неизвјесно, могу се повући паралеле са птичијим грипом, јер се вјерује да су оба вируса прешла са животиња на људе.

Иако преношење птичијег грипа са човјека на човјека није широко распрострањено, Свјетска здравствена организација га и даље сматра значајном пријетњом за изазивање пандемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана