Свијет је усред кризе због пластичног отпада

Срна
Foto: Илустрација

САНКТ ПЕТЕРБУРГ - Око пола милијарде тона пластике произведено је у свијету од половине 20. вијека и већина се задржала у животној средини, што захтијева хитно ђеловање, изјавио је директор Канцеларије УН за програм животне средине у Русији Владимир Мошкало.

”Готово пола милијарде тона пластике произведено је у свијету од педесетих година прошлог вијека. Нажалост, 90 одсто те пластике је и даље у животном окружењу. Упркос чињеници да неколико развијених земаља тврди да се значајан дио тога рециклира, могу да кажем да у цијелом свијету није рециклирано више од 10 одсто”, рекао је Мошкало на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Према његовим ријечима, УН раде на конвенцији о борби против пластичног отпада, укључујући у океанима, јавио је ТАСС.

“Циљ конвенције је, прије свега, борба против употребе једнократне пластике, како бисмо могли да очистимо океане, заштитимо људе, природу и дивљину, те да достигнемо одрживи развој и природну хармонију”, истакао је Мошкало.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу почео је данас и трајаће до суботе, 8. јуна. Тема овогодишњег форума је “Формирање нових подручја раста као камена темељца мултиполарног свијета”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана