Свијет ће до 2027. године искусити повећање просјечне температуре за један и по степен

Tanjug
Foto: Twitter

Просјечна глобална температура ће током једне године у наредних пет највјероватније бити виша за један и по степен Целзијуса у односу на просјек, наводе из Свјетске метеоролошке организације.

То, међутим, не значи да ће свијет прећи дугорочни праг повећања просјечне температуре за 1,5 степени Целзијуса изнад прединдустријског нивоа, али може да пружи добар увид у то какве нас временске прилике очекују када се то повећање деси.

Са шансом од 66 одсто да ће температура привремено премашити један и по степен у односу на 30-годишњи просјек, „то ће бити први пут у историји да су модели показали да је тако драстично повећање вјероватно да се деси“, наводи Адам Скајф, вођа одељења за дугорочне прогнозе у британској Метеоролошкој служби, који је радио на новом извештају СМО.

Прошле године, модели су давали подједнаке шансе да дође до премашивања, као и да не дође.

Чак и привремено годишње повећање од једног и по степена је индикатор да ће се човечанство све чешће сусретати са таквим врелим годинама, а да ће све ређе у будућности имати године испод зацртаног прага.

То такође показује да човјек није направио довољан напредак у смањивању емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Дјелимичну одговорност за краткорочно повећање температуре сноси и Ел Нињо, метеоролошки феномен изнад Пацифика који ће почети наредних месеци. Током њега, топлије воде тропском дела Тихог океана додатно ће грејати атмосферу изнад њих и допринети повећању температуре.

„Ел Нињо у комбинацији за људски изазваним последицама климатских промене ће погурати глобалне температуре у правцу који још нисмо искусили“, истакао је генерани секретар СМО Петери Талас.

Стручњаке посебно брине ранији долазак Ел Ниња, јер ће природни феномен највероватније донети топлије време Северној Америци и сушу Јужној Америци, а Амазонија ће бити посебно погођена, због чега се страхује од великих пожара.

Извјештај СМО је такође утврдио са вероватноћом од 98 одсто да ће једна од наредних пет година бити најтоплија од када се биљеже мјерења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана