Шверц као нови вид ЕУ дипломатије

Агенције
Шверц као нови вид ЕУ дипломатије

ЛОНДОН - Група дипломата ЕУ водила је тајну мрежу која је кријумчарила цигарете и алкохол из једне канцеларије на југоистоку Азије, пише британски лист "Телеграф".

Агенција "Олаф", која прати преваре унутар блока, саопштила је да су неименоване дипломате куповале артикле без пореза прије него што су их просљеђивали људима без дипломатских привилегија.

- Истраживање је установило да су те особе биле укључене у шему утаје ПДВ-а и акциза при увозу, наводи се у извјештају "Олафа" за 2023. годину.

У извјештају се додаје да су алкохол и цигарете наручивани на име делегације ЕУ, а затим су ту робу просљеђивали особама ван делегације.

- Ова пракса је прекршила важећа правила и процедуре за наручивање дипломатске робе и дала непримјерене погодности лицима која се нису квалификовала за дипломатске привилегије, наводи се у извјештају.

Наруджбине су прављене на друга имена.

Они који су укључени у превару често би наручивали алкохол уз дозволу земље домаћина у којој су били стационирани.

Користили су имена колега у делегацији, па чак и име једног пензионисаног члана особља, да направе поруџбину, а све како не би изазвали сумњу, пише лист.

Дипломатама се одобравају посебна ослобађања од пореза на робу, као што су виски и цигарете за личну употребу док су стационирани у страним земљама.

Многе амбасаде и конзулати имају своје бесцаринске продавнице, гдје дипломате могу да купе алкохол, дуван и другу робу без плаћања локалних пореза.

Њима је дозвољено и да увезу одређене количине пића и цигарета за личну употребу без плаћања царине.

Правила која су дата Бечком конвенцијом о дипломатским односима имају за циљ да осигурају да дипломате могу да одрже животни стандард сличан оном у својој земљи.

Френк Фреди, извршни директор истраживачког центра "МЦЦ Брисел", рекао је да упркос сталним позивима да се искоријени корупција у ЕУ, ова институција нема апетита да се бави оперативцима ЕУ који злоупотребљавају своје дипломатске привилегије.

- Све док се ове привилегије сматрају погодностима, шверц пића и цигарета ће се наставити, рекао је он.

Истраживање о делегацији у Азији открило је и једног члана особља који је 13 година радио на другом послу без дозволе.

Дипломата се "интензивно бавио наставним активностима током радног времена", објавио је неколико академских публикација и сједио у уредничким одборима, а како наводи "Олаф", то је ометало свакодневни посао.

- Појединац је злоупотријебио свој положај у делегацији ЕУ, адресу електронске поште и мрежу/услуге делегације за помоћне задатке овим неовлашћеним спољним активностима, наводи се у извјештају.

Откривено је да је и још један члан особља "укључен у сличну неовлашћену спољну активност као менаџер приватне компаније".

Из "Олафа" је саопштено да би требало покренути дисциплинске поступке против особља укљученог у превару, за коју је надзорни орган рекао да је "нарушила углед институција ЕУ".

Прошле године овај надзорни орган је закључио око 16 истрага у вези са Европском комисијом, 14 са Европским парламентом и 13 са Службом за спољне послове, огранком ЕУ за спољне послове.

"МЦЦ Брисел" је огранак будимпештанског колеџа "Матија Корвин".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана