Шведска затворила истрагу саботаже на Сјеверном току

Танјуг
Шведска затворила истрагу саботаже на Сјеверном току

СТОКХОЛМ - Шведско јавно тужилаштво је данас саопштило да ће одустати од даље истраге о експлозијама на гасоводима Сјеверни ток 1 и 2.

-Закључак истраге је да Шведска нема надлежност и да истрагу стога треба затворити - наводи се у саопштењу шведског тужилаштва, преноси Ројтерс.

Да ће шведско јавно тужилаштво вјероватно затворити истрагу саботаже на гасоводима Сјеверни ток 1 и 2 у Балтичком мору, објавило је јуче неколико њемачких медија, међу којима су листови Цајт и Зидојче цајтинг.

Шведски јавни тужилац Матс Љунгквист очигледно жели да заустави поступак, а евидентно је да шведске власти нису успјеле да идентификују ниједног конкретног осумњиченог у својој земљи, пренио је њемачки економски портал Виршафтсвохе.

Њемачка истрага о експлозијама на гасоводима Сјеверни ток 1 и 2 ће се наставити упркос одустајању Швеђана, пренио је Ројтерс.

У септембру 2022. године је забиљежено неколико експлозија у близини острва Борнхолм у Балтичком мору, а нешто касније су откривена оштећења на гасоводима Сјеверни ток који транспортују руски гас у Њемачку.

Потом су започете истраге у Шведској, Њемачкој и Данској. У новембру 2022. је Љунгквист потврдио сумњу да је у питању саботажа након што су пронађени остаци експлозива.

У заједничком писму Савјету безбједности УН у љето 2023. амбасаде Немачке, Данске и Шведске написале су да су истражиоци открили трагове експлозива на сумњивој једрилици. Наводи се да је једрилица коришћена за транспорт експлозива коришћеног у саботажи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана