Шведска, зашто је "објешен" Реџеп Тајип Ердоган

Rts
Foto: Printscreen

Наглавачке објешена лутка са ликом турског предсједника додатно закомпликовала односе између Анкаре и Стокхолма, чије власти прижељкују брзо учлањење у НАТО.

Турска је перформанс прокурдских активиста назвала скандалом, док власти у Стокхолму сматрају да је ријеч о "саботажи" процеса придруживања.

На задњем сједишту комбија лежала је лутка направљена по лику турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, која је у послљедња 24 часа изазвала скандал међународних размера и погоршала односе између Турске и Шведске. Шведски премијер је узвикнуо "саботажа", шеф турске дипломатије "скандал". Пошто је наглавачке обешена у Стокхолму, Ердоганова лутка је додатно закомпликовала ионако сложен процес придруживања Шведске НАТО-у.
Укупно 200 евра коштао је перформанс шведског умјетника који је драматично уздрмао односе Шведске и Турске и под велики знак питања довео тежње власти у Стокхолму да се прикључе НАТО пакту.

"Ово је саботажа усмерена против шведског придруживања НАТО пакту", рекао је шведски премијер Улф Кристерсон, недуго пошто су се на друштвеним мрежама појавиле фотографије наглавачке обешене лутке направљене по лику турског предсједника.

Једнако брзо реаговала је и Анкара, која је по хитном поступку отказала посјету председавајућег шведског парламента Улфа Кристенсона турској престоници, док је шеф дипломатије Мевлут Чавошоглу перформанс у Стокхолму назвао "скандалом".

"Ово је расистички чин и акт мржње... Десило се у центру града, испред општине. Шведска сноси одговорност од које не може побећи тако што ће осудити овај догађај... Очекујемо да Финска и Шведска испуне договоре", рекао је Чавушоглу.

Договор о којем је Чавшоглу говорио је трилатерални споразум, потписан прошле године како би се превазишле примедбе Анкаре на чланство Финске и Шведске у Северноатлантском савезу. За Турску, кључне одредбе документа односе се на изручење присталица Радничке партије Курдистана, које власти у Анкари сматрају терористима.

‘Erdogan’ in Stockholm! pic.twitter.com/18bcHon0AS

— Ashok Swain (@ashoswai) January 12, 2023

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана