Шведска: Забринутост због посљедица ако се настави скрнављење Курана

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

СТОКХОЛМ- Шведски премијер Улф Кристерсон изразио је данас изузетну забринутост због могућих посљедица, уколико се у тој земљи буду наставили протести на којим се скрнави Куран.

"Постоји низ нових захтјева за добијање дозволе за скрнављење (Курана)", рекао је он шведској новинској агенцији ТТ, пренио је Ројтерс.

Кристерсон је навео да, ако им се изда одобрење, постоји јасан ризик да ће се нешто озбиљно догодити у будућности.

 "Ја сам изузетно забринут до чега би то могло да доведе", нагласио је он.

Шеф шведске дипломатије Тобијас Билстром поручио је раније данас да Шведска не санкционише, нити одобрава спаљивање Курана, али да то дозвољавају шведски закони о слободи говора.

"У неким земљама постоји перцепција да шведска држава стоји иза овога или да то одобрава. Ми то не чинимо. Ријеч је о дјелима која чине појединци, али их чине у оквиру закона о слободи говора", рекао је Билстром.

Претходних недјеља у Шведској је одржано неколико протеста током којих су скрнављене примјерака Курана, што је изазвало огорчење и протесте у муслиманским земљама.

Шведска служба безбједности САПО у сриједу је саопштила да се безбједносна ситуација у тој земљи погрошала након протеста у муслиманским земљама, као и да је то негативно утицало на имиџ те нордијске нације.

Имиџ Шведске промијенио се ''из толерантне земље у земљу непријатељску према исламу и муслиманима, гдје држава санкционише нападе на муслимане и гдје социјалне службе могу киднаповати муслиманску дјецу'', наводи се у саопштењу САПО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана