Шведска отвара пут војсци да помогне полицији у борби против таласа криминала

GS
Foto: DVIDS

СТОКХОЛМ- Шведска влада је саопштила данас да ће отворити пут војсци да пружи већу помоћ полицији у борби против таласа криминала који је потресао ту земљу и због којег је само у септембру живот изгубило 12 људи.

Пуцњаве су постале скоро свакодневна појава у Шведској, неке изводе тинејџери, а већину банде, пренио је Ројтерс. 

Шведски закон тренутно забрањује војсци да помаже полицији у било којој ситуацији у којој би употреба силе могла бити неопходна, осим у случају терористичких напада или рата.   

Након састанка са шефовима полиције и оружаних снага, премијер Улф Кристерсон рекао је да ће њих двојица сада имати званични мандат да истраже начине за сарадњу.        

Влада ће, такође, размотрити измену закона како би се прошириле околности у којима полиција може да затражи војну помоћ, иако није саопштила конкретне детаље, преноси Танјуг

Она је навела да жели да војска и полиција помажу једни другима у логистици, ИТ-форензици, експертизи бомби и аналитици, што би могло да се догоди и по важећим законима.

Шеф шведске полиције подијелио детаље који су фрапирали јавност: ‘Знате ли која је улога дјеце у тим бандама?‘

Шведски премијер Улф Кристерсон заклео се у четвртак навече да ће поразити банде те да ће му у томе помоћи војска

"Све више и више дјеце ступа у контакт с криминалним бандама које дјелују у Шведској и нуде им да постану њихови плаћени убице", рекао је у петак главни директор шведске полиције Андерс Торнберг.

Торнбергова је изјава дошла након што су три особе убијене у 24 сата, пише Д Локал.

Криминалне се банде у Шведској већ годинама боре за контролу над тржиштем илегалног оружја и дроге. Подземље је у то име до сада пролило доста крви, а сукоб је ескалирао када се неслога унутар водеће банде претворила у отворени сукоб.

Стамбене зграде и куће широм земље неријетко су мете бомбашких напада, а пуцњаве које су се некоћ догађале само у сиромашним и периферним дијеловима шведских градова, сада се догађају и у мирним четвртима у којима живе богати.

"Дјеца зову банде и желе за њих убијати", устврдио је Торнберг. "Криминалци су окрутни", додао је шеф шведске полиције те рекао да банде особама које их контактирају, неријетко малољетницима, дају оружје и адресе особа које желе смакнути.

На удару те дјеце-плаћеника често се нађу друге младе особе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана