Шведска: Неће бити истраге због лутке са ликом Ердогана

Срна
Foto: Агенције

СТОКХОЛМ- Шведско тужилаштво саопштило је данас да неће бити покренута званична истрага о демонстрацијама одржаним прошле седмице у Стокхолму током којих је лутка са ликом турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана објешена за ноге, јавили су шведски медији.

Снимак објављен на друштвеним медијима прошле седмице на којем се види лутка са ликом Ердогана како виси објешена испред градске скупштине у Стокхолму изазвала је негодовање у Турској.

Анкара је крајем прошле седмице позвала шведског амбасадора и захтијевано је да се кривично гоне одговорни за демонстрације.

Међутим, шведско тужилаштво донијело је званичну одлуку да тај поступак није кажњив према шведском закону.

"Добио сам случај као клевету, али то није довољно за оптужбу и зато сам донио одлуку да се не покреће прелиминарна истрага", рекао је тужилац Лукас Ериксон.

Шведска од Турске тражи одобрење за улазак у НАТО.

Анкара је саопштила да Шведска мора да заузме јаснији став против оних које сматра терористима, углавном курдске милитанте и организацију свештеника фетулаха Гулена, кога сматра одговорним за неуспјели покушај војног пуча 2016. године.

Финска и Шведска потписале су прошле године тространи споразум са Турском с циљем превазилажења противљења Анкаре њиховом чланству у НАТО-у.

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром истакао је да Стокхолм осуђује инцидент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана