Све више Шпанаца љетује у Њемачкој због врућина на Медитерану

Танјуг
Foto: SWR.de

БЕРЛИН - Број Шпанаца који љетују у њемачком региону Шварцвалд, избјегавајући Јужну Европу и Медитеран због врућина и шумских пожара, повећао се за 50 одсто у периоду између 2022. и 2023. године, показује статистика.

Подаци за ово љето још увијек нису доступни, али власници туристичких агенција очекују да ће поново бити забиљежен пораст броја туриста.

Три четвртине туриста у Шварцвалду су и даље Њемци, док су сљедећи по броју гостију Швајцарци, а све је више туриста из Шпаније и других јужноевропских земаља.

Утицај шпанских туриста је очигледан, будући да мјештани један дио плаже на обали језера Титизе зову ''Мала Барселона'', а свуда се могу чути туристи који говоре шпанским језиком.

Цијена најјефтиније двокреветне собе на обали Титизеа износи око 100 евра, док је најповољнија соба с погледом на језеро око 130 евра, пише Дојче веле.

Хотелијер Клаус Гунтер Визел примијетио је да туристи настављају да долазе, упркос благом порасту цијена смјештаја, али да се сада чешће опредјељују за ноћење с доручком него за полупансион, који укључује вечеру.

Пораст цијена је најпримјетнији у хотелским ресторанима, гдје Визел тврди да су цијене повећане за 12 одсто због инфлације.

'Умјесто боце вина, они радије наруче само чашу“, примијетио је он.

Шпански туристи, ипак, тврде да се путовање у Шварцвалд исплати.
'Овдје се једноставно осјећамо добро. Њемачка и шпанска култура иду једна с другом“, рекао је један шпански туриста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана