Све више домаћинстава гаси фрижидере и замрзиваче

Срна
Све више домаћинстава гаси фрижидере и замрзиваче

ЛОНДОН- Милиони домаћинстава у Британији прибјегавају "мјерама очајника" као што је искључивање фрижидера или замрзивача како би се изборили са растућим цијенама, наводи се у студији хуманитарне фондације Џозеф Роунтри /ЈРФ/.

У извјештају, који је пренио лист "Гардијан", наводи се да се у октобру четвртина, или 2,8 милиона домаћинстава са ниским приходима у Великој Британији задужила да би платила храну, трећина је продала ствари да би прикупила готовину, а свако шесто је користило такозване "топле собе", које организује локална заједница.

Четири од пет домаћинстава на универзалном кредиту остала су без хране, искључили су гријање и нису мијењали дотрајалу одећу. Скоро милион домаћинстава рекло је да су од маја први пут морали да искључе фрижидер или замрзивач.

Према подацима Фондације, више од седам милиона домаћинстава остало је без хране и других основних потрепштина у посљедњих шест мјесеци, упркос владиној циљаној подршци за растуће трошкове живота.

"Милиони породица које искључују своје фрижидере и замрзиваче је најновије поглавље у дуготрајној причи о тешкоћама", рекао је Петер Матејић, главни аналитичар ЈРФ-а.

Он је рекао да људи ризикују да се разболе ако једу покварену храну и остану без здраве, свјеже хране. "Ово представља ризик од трајних штета по здравље милиона људи", упозорио је он.

У извјештају се наводи да расте забринутост око смањене финансијске помоћи породицама са ниским примањима о чему ће се влада изјаснити наредне седмице.

"Несавјесно је да влада наводно размишља о смањењу бенефиција породицама у невољи како би финансирала смањење пореза", рекао је Матејић.

Хиљаде такозваних "топлих соба" отворен је широм Британије. У овом пројекту учествују добротворне организације, библиотеке и вјерске групе које су на овај начин одговориле на растуће сиромаштво и раст цијена енергената отварањем локација како би људима који немају новца обезбједили топли простор, бесплатну храну и шољицу чаја, навео је лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана