Све упадљивија мржња према Јеврејима широм свијета

Танјуг, Срна
Све упадљивија мржња према Јеврејима широм свијета

ЛОНДОН– Све је више примјера инцидената заснованих на антисемитизму у цијелом свијету од напада Хамаса на Израел 7. октобра и рата против те исламистичке групе који је Израел покренуо у Појасу Газе, пренио је данас Ројтерс.

Како се наводи, у Лос Анђелесу је човјек покушавао да упадне у породични дом вићући “Убиј Јевреја”.

У Лондону су се дјевојчицама на игралишту ругали да су “смрдљиве Јеврејке” и да треба да се држе даље од тобогана, док је у Кини, на друштвеним мрежама све више постова у којима се Јевреји упоређују са паразитима, вампирима или змијама и који добијају хиљаде “лајкова”.

-Ово је најстрашније вријеме за Јевреје од Другог свјетског рата. Иако смо имали проблема и раније, ситуација никада није била овако лоша у мом животу -  рекао је Ентони Адлер (62), говорећи испред синагоге у Голдерс Грину, лондонском кварту с великом јеврејском заједницом.

Он иначе води три јеврејске школе, али је привремено затворио двије послије 7. октобра, због страха од напада на ђаке, а појачао је обезбјеђење у све три.

-Највећи страх је да ће доћи до насумичних напада на нашу заједницу, на наше породице и нашу дјецу - рекао је он.

У земљама у којима су доступни подаци полиције или група цивилног друштва, као што су САД, Британија, Француска, Немачка и Јужна Африка, образац је сличан: број антисемитских инцидената је порастао од 7. октобра за неколико стотина процената у поређењу са истим периодом прошле године.

Већина инцидената своди се на вербално злостављање, онлајн увреде или пријетње, графите и угрожавање јеврејске имовине, предузећа или локација од вјерског значаја, али често долази и до физичких напада.

-Француска полиција распоредила је 10.000 полицајаца да чувају јеврејске објекте након више случајева антијеврејског вандализма. У складу са наредбом предсједника Емануела Макрона, 10.000 полицајаца је распоређено да чувају 950 локација на којима је присутна јеврејска заједница, укључујући школе, синагоге и културне центре - изјавио је француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманин у француском парламенту.

Француско Министарство унутрашњих послова регистровало је 857 антисемитских инцидената од почетка ескалације палестинско-израелског сукоба 7. октобра, што је више него током цијеле 2022.године.

У Паризу и његовим предграђима Саинт-Оуен и Аубервилијер на зидовима неколико стамбених и пословних зграда у којима бораве Јевреји спрејом су насликане плаве Давидове звијезде, јавили су француски медији.

Локалне власти су осудиле антисемитски вандализам.

Замјеник градоначелника Париза Антоан Гијо рекао је да су ти напади “недостојни и неприхватљиви”, а градоначелник Сен-Оуена Карим Буамран је истакао да његова канцеларија остаје посвећена “традиционалним вриједностима Француске која штити све своје грађане без обзира на њихов социјални положај, етничко поријекло, политичке и филозофске ставове и сексуалну оријентацију”.

Француско тужилаштво је саопштило да је до сада пријављено више од 60 графита са плавом Давидовом звијездом.
Палестинска група Хамас је 7. октобра покренула изненадни ракетни напад великих размјера на Израел из Појаса Газе и убила и отела више стотина цивила.

Израел је покренуо узвратне ударе и наредио потпуну блокаду појаса Газе, у којем живи више од два милиона људи, те прекинуо испоруку воде, хране и горива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана