„Све опције ће бити на столу": Израелски званичници најавили одмазду

Танјуг
„Све опције ће бити на столу": Израелски званичници најавили одмазду

ТЕЛ АВИВ - Израелски званичници рекли су за портал Аксиос, да ће Израел у року од неколико дана покренути "значајну одмазду" на ирански ракетни напад и да би мете могле да буду постројења за нафту, али и друге стратешке локације.

Иран је синоћ запријетио да ће поново напасти Израел уколико та земља одговори на готово 200 пројектила које је Иран синоћ лансирао.

Израелски званичници оцјењују да ће, ако се то догоди, "све опције бити на столу", укључујући нападе на иранска нуклеарна постројења.

-Велико је питање како ће Иранци одговорити на напад, али узимамо у обзир могућност да су спремни на све, што значи да слиједи сасвим другачија игра - рекао је израелски званичник.

Многи израелски званичници истичу иранска нафтна постројења као вјероватну мету, али неки кажу да су могућа и циљана убиства и уништавање иранских противваздушних одбрамбених система.

Израелски одговор могао би да укључује ​​ваздушне нападе из борбених авиона, као и тајне операције сличне оној у којој је у Техерану прије два мјесеца убијен политички лидер Хамаса Исмаил Ханије.

Задњи одговор на ирански напад у априлу био је релативно суздржан. На ирански напад ракетама и беспилотним летјелицама Израел је у априлу одговорио ограниченим нападом на батерију противваздушне одбране С-300 у Ирану и тако окончао размјену директних напада.

Званичници су оцијенили да ће овај пут израелска одмазда бити много значајнија.

Израелски ратни кабинет састао се јуче у подземном владином бункеру унутар планине у близини Јерусалима. Састанак је започео када је први талас иранских балистичких пројектила кренуо према Израелу.

Многе од иранских пројектила пресрели су израелски и амерички противракетни одбрамбени системи. Они који нису пресретнути углавном су погодили отворена подручја у близини базе ваздушних снага у јужном Израелу, сједишта Мосада и војне обавештајне базе сјеверно од Тел Авива.

Израелски војни званичник рекао је Аксиосу да је десетине иранских пројектила испаљено на сједиште Мосада, али ниједан није погодио унутрашњост комплекса.

-Иран је направио велику грешку вечерас и платиће за то -, рекао је Нетањаху у видеу који је објавио његов кабинет.

Двојица званичника рекла су да се састанак владе завршио након неколико сати уз договор да ће доћи до израелског војног одговора, али без јасне одлуке какав ће тај одговор бити.

Виши израелски званичник рекао је за Аксиос да је један од разлога зашто одлука није донесена на састанку владе тај што израелски званичници желе да се консултују са администрацијом америчког предсједника Џозефа Бајдена.

Иако ће Израел на напад сам одговорити, жели да координише своје планове са САД-ом због стратешких импликација ситуације.

Бајден је јуче рекао да САД и Израел расправљају о одговору на ирански напад и да "остаје да се види" какав ће бити исход.

Амерички званичник рекао је да су САД јасно дале до знања да подржавају израелски одговор, али да мисле да га треба одмјерити.

Бајден је рекао да ће разговарати с Нетаноијахуом о одговору на израелски напад.

Израелски званичник рекао је да би позив могао да се догоди данас неколико сати прије јеврејског празника Рош Хашана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана