Све мање наде да има преживјелих

Срна
Све мање наде да има преживјелих

АНТАКИЈА - Спасавање неколико преживјелих из рушевина у Турској вратило је данас ентузијазам међу тимове за потрагу у Турској, али је све мање наде да ће још много њих бити спасено, четири дана након што је разорни земљотрес погодио ову земљу и сусједну Сирију, у коме је погинуло више од 21.000 људи.

Хладноћа, глад и очај захватили су стотине хиљада људи који су усред зиме остали без крова над главом због најсмртоноснијег земљотреса у региону у посљедњих неколико деценија.

Неколико људи је током ноћи извучено из рушевина зграда, укључујући десетогодишњег дjечака који је спасен са својом мајком послије 90 сати у округу Самандак, у провинцији Хатај на југу Турске.

У Хатају је спасена и седмогодишња дјевојчица Асја Донмез, послије 95 сати и пребачена је у болницу, јавила је новинаска агенција Анадолија. У Дијарбакиру на истоку, Себахат Варли (32) и њен син Серхат спасени су рано јутрос и пребачени у болницу, 100 сати након првог земљотреса.

Наде је све мање да ће још много њих бити пронађени живи у рушевинама хиљада срушених зграда у градовима широм региона. Број погинулих у земљотресу јачине 7,8 степени Рихтерове скале и неколико снажних накнадних потреса у Турској и Сирији премашио је 17.000, колико је погинуло 1999. године када је земљотрес сличног интензитета погодио сјеверозапад Турске.

Овај земљотрес се сада рангира као седма најсмртоноснија природна катастрофа овог вијека, испред потреса и цунамија у Јапану 2011. године и приближава се броју од 31.000 погинулих у земљотресу у сусједном Ирану 2003. године.  Помоћ УН почела је јуче да пристиже у из Турске сјеверозападну Сирију коју контролишу побуњеници, након што је у потресу прекинута линија помоћи од кључне важности за око четири милиона људи.

Али напори за пружање помоћи у Сирији закомпликовани су 11-годишњим грађанским ратом који је подијелио земљу. САД су позвале владу предсједника Башара ел Асада да одмах дозволи допремање помоћи преко свих граничних прелаза.

Према посљедњим подацима, број мртвих у Турској порастао је на 18.342, а у Сирији је премашио 3.300, иако спасиоци кажу да је велики број људи и даље испод рушевина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана